Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DOMAGOJ VUKOVIĆ Ostali smo dužni navijačima

08.02.2019. 13:40
DOMAGOJ VUKOVIĆ Ostali smo  dužni  navijačima


Osam i pol minuta prije kraja utakmice u Srijemskoj Mitrovici Zadar se nakon dobitne situacije i 15 poena prednosti kojih su imali krajem treće četvrtine našao u teškim problemima. Mega je stigla na samo tri minusa, a i Luka Žorić je minutu kasnije morao na klupu zbog petog prekršaja. I kad je sve mirisalo na potpuni povratak domaćina u utakmicu ukazao se s klupe Zadra Domagoj Vuković. Stasiti Riječanin uzeo je loptu u svoje ruke, vezao devet poena u sljedeće dvije minute i na taj način odveo Zadar do vrijedne pobjede. Ispostavilo se da je u tu dvominutnu simultanku u četvrtoj četvrtini stao kompletan njegov učinak u ukupno 17 minuta provedenih na parketu. Od četiri šuta upućenih na koš svaki od njih je prošao kroz mrežicu i u svojstvu pravog džokera s klupe zaključio cijelu priču sa stopostotnim učinkom i što je još bitnije s konačnim slavljem svoje momčadi koje bi moglo biti označeno ključnim u misiji očuvanja abaligaškog ostanka.


Kolektivni učinak
Skromni krilni centar Zadra nije htio posebno isticati taj prijelomni dio utakmice već je na prvo mjesto stavio kolektivni učinak na račun kojeg se došlo do nove prilike za spasom, iako se sve činilo beznadnim nakon debakla protiv Krke kolo prije.
– Nisam uopće razmišljao na takav način da sam neki junak ili nešto slično nakon pobjede. Bez neke skromnosti ovaj uspjeh na gostovanju kod Mege je velika stvar za nas i ako treba isticati išta onda je prije svega to kolektivni učinak i na njemu trebamo graditi plan kako ćemo do kraja osnovnog dijela doći do konačnog cilja. Lagao bih kad bi rekao da mi nije drago da sam doprinio konačnom pozitivnom rezultatu, ali na kraju krajeva to mi je bila i zadaća da svojim ulaskom u igru pomognem te se nadam da ću i u narednim utakmicama biti od koristi cijeloj momčadi – kazao je na prvu Vuković svjestan da bi ta pobjeda nad Megom mogla biti uzaludna ukoliko se sve što su pokazali u Srijemskoj Mitrovici ne ponovi i protiv Cibone koja je sljedeći gost Višnjika sutra u 21 sat.
– Nismo poletjeli nakon ove pobjede i to je dobar znak. Još uvijek nam se mota po glavama onaj mučni poraz od Krke tako da je jedino što znamo da nismo napravili još uvijek ništa. Za potvrdu ostanka u ligi trebat ćemo još proliti mnogo znoja, a Cibona sutra nam je u tom kontekstu prva meč lopta. Ništa neće vrijediti ova pobjeda nad Megom ako ne skinemo Cibonu. S tom pobjedom napravili bi ogroman posao. Pobjegli bi s dna, a i Cibona nam je direktan konkurent tako da je sve jasno.


Navijački vjetar u leđa
Cibona je protivnik kojeg ćete ovog mjeseca često susretati. U ABA ligi, pa vjerojatno u Krešinom kupu, kao i u HT Premijer ligi. Ipak ova prva koja slijedi se nameće i najbitnijom utakmicom sezone, a pitanje koje najviše muči navijače je li došlo vrijeme da Zadar konačno i na svom terenu bude onaj pravi, bez grča pred svojom publikom.
– Ostali smo uistinu dužni ove sezone našim navijačima. Pokidali smo im previše živaca u domaćim utakmicama, posebno protiv Krke. Mislim da je došlo vrijeme da svi budemo na visini zadatka u utakmici koja vjerojatno odlučuje o ostanku u ligi, a radi se i o najvećem hrvatskom derbiju. Navijači će sigurno napuniti dvoranu, dati nam pravi vjetar u leđa, a ja se nadam da je ono izdanje protiv Krke neponovljivo s naše strane. Ne vidim problem u nekom pritisku kojeg je teško ne osjećati u ovoj zahtjevnoj borbi za ostanak već se trebamo fokusirati kao protiv Mege i na minimum svesti našu nesigurnost u igri kao i individualne pogreške.
Kontra Mege ste imali tek devet igrača u rotaciji. Uzeli ste pobjedu iako ste bili bez Bašića, Krajine, Planinića kao i bez Magarityja kojeg nema već neko vrijeme zbog suspenzije.
– Muče nas problemi s ozljedama i najviše nas to ometa u trenažnom procesu. Za Cibonu nam se vraća Bašić kojeg je mučila viroza, dok Krajina i Planinić još nisu potpuno spremni. Nedostaje nam jako Magarity koji se odlično uklopio u naš sistem, ali s druge strane smo svjesni da mogu igrati samo spremni tako da će i nas 10 bez opravdanja morati pronaći način kako zaključiti i ovo kolo s pobjedom – zaključio je Vuković.




Nedostatak fokusa skratio minutažu
Vuković je na Višnjik stigao pred početak prošle sezone i pod vodstvom Aramisa  Naglića participirao na terenu u regionalnom natjecanju 13 minuta u prosjeku s  učinkom od 4.7 poena, 2.8 skokova i 0.8 asistencija. Ove sezone mu se podigla minutaža na 20 minuta što mu je automatski pospješilo i brojke (20 min., 7.1p, 4.8  sk., 0.8 as.), ali je dojam da se mogao puno bolje iskoristiti nesumnjiv potencijal kojeg posjeduje 25-godišnji Riječanin.
– Trebao sam ove sezone napraviti kvalitetniji iskorak u svojoj igri, no prvenstveno  je moja krivica što nije ispalo sve kako je zamišljeno. Priznajem, malo sam poletio  nakon prošle sezone, nisam na pravi način ušao u novu sezonu i to mi se vratilo na  terenu. Teško mi je i samom objasniti što nije bilo kako treba, no definitivno je posrijedi nedostatak fokusa, kao i neki segmenti defanzivne igre te sam svjestan da  moram osobno drugačije pristupati cijelom procesu i biti u svakom trenutku koristan  momčadi – kazao je Vuković.