Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

JUBILARNI BROJ U šezdeset godina objavljeno 948 znanstvenih i stručnih radova

08.02.2019. 13:31
JUBILARNI BROJ U šezdeset godina  objavljeno 948  znanstvenih i  stručnih radova


Jučer je u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru predstavljen novi, jubilarni 60. broj  Radova ove znanstvene institucije, jedan od vodećih znanstveno-povijesnih časopisa na području Dalmacije i Hrvatske koji je odavno čitan i  prepoznat i izvan usko znanstvenih krugova.
Ovaj godišnjak Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru kontinuirano izlazi još od davne 1954. godine i, kako je uvodno na predstavljanju istaknuo upravitelj Zavoda za povijesne znanosti u Zadru izv.  prof. dr. sc. Tado Oršolić, u tome je periodu u njemu objavljeno 948  znanstvenih i stručnih radova.


Svrstan u kategoriju A1
Časopis Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru tijekom šezdeset proteklih godina dao je izniman znanstveni doprinos proučavanju  prošlosti Zadra i zadarske okolice jer je oko 80 posto svih znanstvenih i  stručnih radova, kao i više stotina ocjena i prikaza vezano uz prošlost  Zadra i okolice.
– Radovi su se do sada najvećim dijelom odnosili na prošlost Zadra i  šire zadarske okolice, no u posljednje vrijeme obuhvaćena je i povijest  drugih dijelova Hrvatske, kao i povijest Hrvata u BiH i u drugim zemljama, kazao je upravitelj Oršolić, koji je na promociji jubilarnog 60. broja  podsjetio na dugu povijest ove publikacije koja je, kako je kazao, prvi  znanstveni časopis godišnjak tiskan u Zadru, te ima kontinuitet  izlaženja sve do današnjih dana.
Prvi broj radova, koji je objavljen 1954. godine, izišao je pod nazivom  Radovi Instituta JAZU u Zadru, a sadašnji naziv časopis nosi od 1991.  godine.
– Radovi su od 2011. svrstani u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom.  Mora se posebno naglasiti kako su Radovi Zavoda u Zadru još uvijek jedini časopis iz područja polja povijesti, od ukupno 12 časopisa iz Hrvatske, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) u  citatnom indeksu Arts and Humanities Citation Index (A&HCI)  međunarodnoj bazi podataka, gdje je ukupno indeksirano preko 12.500  časopisa iz cijeloga svijeta, kazao je Tado Oršolić, te naveo kako su Radovi Zavoda u Zadru indeksirani još u sljedećim bazama podataka:  Scopus, Historical Abstract i European Reference Index for Humanities  and the Social Sciences (ERIH PLUS). Časopis je dostupan u digitalnom obliku na portalu znanstvenih časopisa: RH HRČAK, zatim DIZBI  (Digitalna zbirka HAZU gdje su dostupni Radovi od prvog broja) i EBSCO Publishing (Sjedinjene Američke Države). Od 2017. Radovima je  dodijeljen DOI (digitalni identifikator objekta koji se koristi za identifikaciju svih vrsta građe – knjiga, časopisa, zbornika s konferencija i dr.)


Uzastopno objavila 25 znanstvenih radova
Inače, objavljeni članci u Radovima pokrivaju široku sferu društveno- humanističkih znanosti iz polja povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti, a zatim i geografije, etnologije, politologije i slično.
Kao kuriozitet upravitelj Oršolić je istaknuo kako je u svakome broju  Radova od 1993. godine i 35. broja, pa do ovog posljednjeg 60., po jedan znanstveni rad objavila dr. sc. Lovorka Čoralić, znanstvena savjetnica iz Hrvatskog instituta za povijest koja je tako ukupno objavila 25  znanstvenih radova uzastopno.
Prije samog predstavljanja 60. broja Radova, nazočnima na promociji  u dvorani Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru obratila se i  zamjenica zadarskoga gradonačelnika Jagoda Surać. Uz čestitke na jubilarnom broju i želju za daljnjim uspješnim radom, Jagoda Surać je istaknula kako Grad Zadar još od prvog broja sufinancira tiskanje ove vodeće zadarske znanstvene povijesne publikacije, što će činiti i nadalje.
Šezdeseti broj Radova Zavoda obuhvaća 13 znanstvenih i stručnih radova, 11 izvornih radova, 2 pregledna rada, te 6 osvrta i prikaza, a novi  broj predstavili su akademik Nenad Cambi, ujedno i glavni urednik, dr.  sc. Branko Kasalo i dr. sc. Grozdana Franov-Živković.
Navedimo još kako je Zavod za slijedeći broj Radova sv. 61/2019. do  sada prikupio petnaest radova koji su u recenzijskom postupku.




Brojni autori
U Radovima su svoje radove, među ostalima, objavljivali: Stjepan Antoljak, Grga Novak, Mate Suić, Seid Traljić, Vinko Foretić, Ante Strgačić,  Oliver Fijo, Ivo Petricioli, Ivo Fisković, Šime Batović, Zdenko Brusić i  mnogi drugi. U dosadašnjih šezdeset brojeva tiskano je 23. 401 stranica, najviše 907 str. u broju 37. iz 1995. koji je bio posvećen dr. Vjekoslavu Maštroviću.