Paušalni porez dodatno podijelio domaće i "furešte" iznajmljivače

Slika korisnika mkvanja
Raspodjela prihoda od turističkog iznajmljivanja
U Pakoštanima, Svetom Petru i Turnju paušalni porez po krevetu iznosi 250 kuna, Bibinjama, Selinama, Tkonu i Pašmanu 255 kuna, Sukošanu, Sv. Filip i Jakovu, Ninu, Zatonu, Kolanskom Gajcu, Pagu, Ugljanu je 300 kuna, u Biogradu od 150 do 350 kuna
Velimir BRKIĆ
Paušalni porez u Sukošanu je za sve 300 kuna, razlika je u mjestu plaćanja

Novi Zakoni su nedorečeni i manjkavi ili ih ne znamo  razumjeti i primjenjivati. Najbolji primjer je posljednjih mjesec dana  izuzetno aktualni paušalni porez za male iznajmljivače koji je novim  Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak,  Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače Ministarstvo turizma  prebacilo na gradove i općine.

Proteklih 14 godina turistički paušal dosad se kretao od 150 do 300  kuna. Najnovijim izmjenama zakona taj je raspon je drastično povećan,  od 150 do 1.500 kuna po krevetu, odnosno u smještajnoj jedinici u  kampu i robinzonskom turizmu.

Ipak lokalni čelnici se nisu htjeli zamjerati svojim biračima i drastičnije povećavati paušalni porez. Mali iznajmljivači mogu biti zadovoljni, u Zadarskoj županiji paušalni porez je ostao u granicama dosadašnjeg.

Plaća se u svom gradu

Primjerice u Pakoštanima, Svetom Petru i Turanju paušalni porez po  krevetu iznosi 250 kuna, Bibinjama, Selinama, Tkonu i Pašmanu 255  kuna, Sukošanu, Sv. Filip i Jakovu, Ninu, Zatonu, Kolanskom Gajcu, Pagu, Ugljanu je 300 kuna, u Biogradu od 150 do 350 kuna. Međutim, u  Dubrovniku je čak 750 kuna, isto  kao i u onim lokalnim jedinica koji do  konca siječnja nisu donijeli odluke za njihove obiteljske, male iznajmljivače koji imaju najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, a u objektu za robinzonski turizam, kampu ili kamp odmorištu ima najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju.

Međutim, u slučaju turističkih paušala radi se o osobnom porezu na  dohodak, jednostavnim riječima, odluka svakog grada ili općine odnosi  se samo na njegove stanovnike. Međutim, ako netko primjerice u Sukošanu iz Zagreba, Varaždina ili Zadra ima sobe, apartmane i kuću za  odmor paušalni porez plaćat će u svome gradu ili općini, Sukošan od  toga neće imati ama baš nikakve koristi. Neshvatljivo je da od paušalnog poreza "fureštih" iznajmljivača u Sukošanu ali i u Bibinjama, Pakoštanima, Starigradu, Pagu, Tkonu, Pašmanu, Viru i drugim mjestima  od njihovog paušalnog poreza uopće neće moći ulagati u svoju komunalnu infrastrukturu jer od "fureštih" iznajmljivača neće imati ni "crno  ispod nokta".

Naime, dosad je paušalni poraz u cijeli pripadao državi, a po novom  Zakonu 60 posto iznosa ide lokalnim jedinicama. Međutim, najvidljivija i najbolnija rupa u zakonu je nepobitna činjenica da se paušal tretira  kao porez na dohodak, a ne komunalni porez ili neka druga kategorija.  Shodno navedenom paušalni porez se plaća po mjestu prebivališta  vlasnika nekretnine, a ne po tome gdje se soba, apartman ili kuća doista nalaze.

Pritisak održavanja infrastrukture

Zadarska županija ima 34 lokalnih jedinica, šest gradova i 28 općina,  te 31 turističku zajednicu grada, općine ili mjesta. Broj ležajeva u domaćinstvima svakodnevno raste, trenutačno je u županiji oko 120.000  ležajeva, a ukupni broj aktivnih iznajmljivača je oko 14.500.

Odluke predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave o visini  paušalnog poreza može se mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće  godine, s time da se primjenjuje od 1. siječnja naredne godine, i to do  donošenja nove odluke.

Gradovi i općine u zadarskom priobalju i na otocima su pod iznimno  velikim pritiskom održavanja infrastrukture, čistoće i komunalnog reda. Na znanje Ministarstvu financija da ima deset mjeseci i dovoljno  vremena da primijeniti nešto drugačiji postupak i turistički paušal  smjestiti u kategoriju komunalne naknade ili sličnog nameta, da izjednači male iznajmljivače, domaće i "furešte". Da se paušalni porez plaća  tamo gdje se i ostvaruje dobit.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)