Produljuje se poučna staza, postavlja se adrenalinski park, stiže električni vlak

Slika korisnika mkvanja
Veliki projekt u PP Vransko jezero
Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km, za izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om), saznajemo od Mandić
Staza u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero uskoro dobiva produžetak i toranj za promatranje ptica

Drvena poučna staza u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero uskoro dobiva produžetak i toranj za promatranje ptica. Dio je to projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode  Vransko jezero" koji je u tijeku, a odvija se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode". Projekt će se provoditi do kraja 2021., a projektni partneri su Grad  Biograd na Moru, Udruga Biom i LAG Laura, saznajemo od Ivane Mandić, stručne suradnice za promidžbu i prezentaciju Javne ustanove Park  prirode Vransko jezero.

Projekt je započeo u siječnju 2018., kazala je Mandić.

Treninzi promatranja ptica

- U ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za Biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i  predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja.  Istraživanja će se provoditi do kraja 2021. godine, objašnjava. Kako bi se  osigurala vidljivost projekta, Mandić je naglasila kako su u travnju nabavljene informacijske ploče i naljepnice.

- Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i  svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1 dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom opremom od kojih su 2 ribička te  oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom  opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika, otkriva Mandić.

U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu, ove godine su  provedeni i treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika  Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica, nadalje objašnjava Mandić.

- Osim navedenog, Udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije,  razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi  vodič kroz biološku raznolikost. Aktivnosti su planirane do kraja 2021.  godine, govori Mandić.

U tijeku radovi u lučici Crkvine

U lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom zaobalnom (pristupnom) površinom te postavljanje pontonskog pristana zajedno s pristupnim mostićem, koji bi služio za prihvat novog izletničkog  plovila na električni pogon, pojašnjava Mandić.

- Radovi su započeli 16. kolovoza. Za izvođača radova odabran je Krešo  Gabrić čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Vrijednost nabave iznosi 1.830.044,38 kn (s PDV-om),  kazala je Mandić.

Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu  u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km, za  izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u  postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om), saznajemo od  Mandić.

Također, otkrila nam je kako je nabavljeno 5 električnih bicikala i amfibija te da su potpisani ugovori za nabavu električnog vlaka i solarnog  čamca za prijevoz posjetitelja čija je ukupna vrijednost nabave  3.271.962,50 kn (s PDV-om).

- Uskoro kreće i postavljanje adrenalinskog parka te izrada promotivnih materijala, promotivnog filma, turističko-planinarskog zemljovida i  atlasa krajobraza. Rezultat svih navedenih provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko-obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih  atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i  zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih  sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i  svrha projekta, zaključuje Mandić.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)