SLUČAJ ŽIGOSANJE Marcelić: "Ne bi bilo u redu osuđivati samu djecu zato jer ona reflektiraju ponašanje društva!"

Slika korisnika mkvanja
Sociolog Sven Marcelić nije iznenađen ekscesom u Ekonomskoj školi
U vezi slučaja žigosanja u ovoj školi na adresu Zadarskog lista došla su reagiranja gradskih odbora SDP-a, GLAS-a, Radničke fronte i HSS-a. Sve ove stranke istaknule su kako ovaj čin treba osuditi, a ne minorizirati, te ne krive učenika već, kako su napisali, cijelo društvo i školski sustav za kojega kažu kako je uništen
Sven Marcelić

Nakon nemilog događaja u Ekonomskoj školi, kada je jedan  učenik opekao dvoje kolega iz razreda užarenim upaljačem te im ostavio  trag u obliku slova 'U', hrvatska javnost podigla se na noge. Slučaj su  osudile ministrice Blaženka Divjak i Nada Murganić, ali i brojne političke  stranke koje su u priopćenjima iskazale šokiranost, zgražanje i oštru  osudu ovoga čina.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u školu je poslalo inspekciju te su  nam na upit, je li inspekcija već utvrdila što se dogodilo, odgovorili:

- U ovom trenutku službeni nalaz inspekcijskog nadzora još uvijek nije  zaključen i stoga ne možemo iznositi detaljnije informacije, napisali su  nam u odgovoru iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osudili reagiranje ravnatelja

Inače, na adresu Zadarskog lista došla su reagiranja gradskih odbora  SDP-a, GLAS-a, Radničke fronte i HSS-a. Sve ove stranke istaknule su kako ovaj čin treba osuditi, a ne minorizirati, te ne krive učenika već, kako  su napisali, cijelo društvo i školski sustav za kojega kažu kako je uništen.  HNS u svom priopćenju čak predlaže kako bi "nakon ovakvog događaja  škola trebala održati dodatne sati iz povijesti i upoznati učenike tko je i  što bila ustaška NDH, koje i kolike je zločine učinila, a najveći je taj da se  danas pokušava hrvatski narod izjednačiti s tom zločinačkom tvorevinom, iako se najveći dio hrvatskog naroda opredijelio za antifašističku  borbu u kojoj je ta tvorevina i skončala". Svi su osudili i ne reagiranje ravnatelja škole te smatraju kako je trebao odmah pozvati policiju.

O događaju se pismeno nisu očitovale strane "desne" orijetacije, odnosno HSP, čiji je član nekada bio ravnatelj Ekonomske škole Jozo Dragić. Pismeno se nisu očitovali ni iz HDZ-a, koji je na vlasti u Zadarskoj  županiji te su nadležni nad školstvom u našoj županiji.

Upitali smo Josu Nekića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i  pročelnika za školstvo u gradu Zadru, kako to da se gradski ili županijski  HDZ nije očitovao o ovom događaju pismeno, kao neke druge stranke, te  je rekao kako je stvar poprilično jasna.

 - Svaka škola ima svoja postupanja i protokol koje mora poštovati u  slučaju određenih incidenata. U ovom slučaju škola nije postupila kako  je trebalo jer su smatrali da je riječ o bezazlenom događaju. Trebali su  ovo prijaviti i slijediti protokol, mišljenja je Nekić.

Ovakve stvari se toleriraju

Jesu li ova priopćenja samo političko prepucavanje i prilika za osvajanje "političkih bodova" ili je zaista riječ o iskrenoj zabrinutosti cijelom  situacijom u društvu razgovarali smo i sa sociologom Svenom Marcelićem sa zadarskog Sveučilišta.

- Škola je mjesto gdje se usađuje i vrijednosni okvir te se postavlja pitanje kakav se to okvir usađuje djeci u školi. Osim toga problem je u tome što politika bira ravnatelje i onda se cijela stvar spušta i u samu školu.  Kao treće, klima u društvu je takva da se ovakve stvari toleriraju. Djeca  zapravo samo reflektiraju svijet oko sebe. Ne bi bilo u redu osuđivati samu djecu zato jer ona reflektiraju ponašanje društva, roditelja, zajednice, ali očito da škola dobrim dijelom pada na odgojnoj funkciji, rekao  nam je Marcelić. Dodao je kako škole moraju biti mjesto gdje će se voditi  računa o ovakvim stvarima, a klima u društvu je takva da se one u velikoj  mjeri toleriraju pa nije ni čudo da se događaju ovakvi ekscesi.

Ljevica i desnica

 - Pitanje je koliko se ovakvih situacija manjeg ranga događa. Ovo je samo drastični primjer koji je isplivao, a pitanje je koliko je takvih slučajeva  koji nisu prijavljeni. Problem je što se to pokušalo umanjiti i prikazati  kao dječju igru, istaknuo je Marcelić. Na pitanje kako komentira činjenicu da su se neke političke stranke oglasile priopćenjem u kojem su osudile događaj, rekao je kako politika jest reagiranje na događaje i za očekivati je da stranke reagiraju na određeni problem.

- Gledajući stranke koje se javljaju, vidimo problem jer u Hrvatskoj još  uvijek postoji toleriranje ustaštva. Reagirale su uglavnom stranke koje su  suprostavljene ustaštvu te su uglavnom na lijevom političkom spektru.  HDZ u županiji postavlja školski sustav, a HSP im je bio koalicijski partner. Za njih se zna da su bliski desnici pa će manje inzistirati na  osuđivanju ovoga događaja, komentirao je Marcelić. Za kraj je zaključio  kako je poanta ovog slučaja u tome da se ovakav događaj mora osuditi  jer je ovo stvarno otišlo predaleko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)