Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TEMA JE BROJ “Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita”

08.02.2019. 18:00
TEMA JE BROJ “Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita”


Pod motom „Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita" ove će godine Gradska knjižnica Zadar održati 11. po redu manifestaciju kojoj je cilj popularizacija književnosti i promicanje čitanja među svim generacijama Zadrana. Manifestacija „Zadar čita“ održat će se od 25. do 30. ožujka, a ove godine peti put za redom bit će tematski obilježena.


Očekuje se veliki broj sudionika
– Ove godine tema je „broj“ i vjerujemo da će, kao i dosadašnje teme, uspješno povezati brojna događanja koja pripremamo, doznajemo od Matee Bakmaz, djelatnice Gradske knjižnice Zadar, koja je zajedno s Antom Kolanovićem zadužena za koordinaciju programa ovogodišnje manifestacije Zadar čita 2019. Dosadašnje teme pokazale su se vrlo uspješnima i na zanimljiv način uspjele su objediniti raznovrsna događanja. Tako je, podsjetimo, tema 2015. godine bila putovanje, 2016. kava, 2017. Šuma Striborova, te 2018. pismo.
– Kao i prijašnjih godina i ove očekujemo veliki broj sudionika jer je interes za sudjelovanjem svake godine sve izraženiji, pa se priključuju mnoge škole, osnovne i srednje, dječji vrtići, Sveučilište u Zadru, kulturne ustanove, narodne knjižnice u županiji, udruge i mnogi drugi koji se žele uključiti u događanja na raznim gradskim i županijskim lokacijama, kaže još Matea Bakmaz.
I ove će godine vjerojatno najveći broj prijavnica programa pristizati iz dječjih vrtića i osnovnih škola jer je osnovna zadaća ovog programa poticanje čitanja, a ono se posebno želi potaknuti kod najmlađih.
Manifestaciju je Gradska knjižnica Zadar osmislila i pokrenula još 2009. godine, i ona je od tada postala dijelom redovitog proljetnog knjižničnog programa koje okuplja sve više žitelja Zadra i Zadarske županije svih generacija, i svake godine uključuje i gostovanje poznatih književnika i pisaca.


Dostava prijedloga do 28. veljače
Iako se svake godine ova manifestacija nastoji obogatiti novim sadržajima, organizatori se ne vode isključivo namjerom okupljanja što većeg broja sudionika, već je naglasak na kvaliteti osmišljenih programa.
Ovogodišnja tema „broj“ zasigurno će sudionike potaknuti na razne domišljate ideje, a da je riječ o temi koja se na brojne načine može povezati s knjigom i čitanjem, kao i sa svakodnevnim životom, iz Gradske knjižnice, kao poziv za slanje prijedloga programa, navode: „Znamo kad je prvi prvog, tko je Broj jedan i što je pet do dvanaest, znamo kad je nešto za pet, nešto za deset, a nešto „jedan kroz jedan". Znamo što je Orwellova „osamdesetčetvrta", Clarkeova dvijetisućeprva, kao i da je Jules Verne isplanirao put oko svijeta u 80 dana. Zašto je Heller rekao baš Kvaka 22, zašto su baš Tri prašćića i 101 Dalmatinac, zašto 451 Fahrenheit ili Sto godina samoće?"
Prijedlozi programa, doznajemo još u Knjižnici,  mogu se dostaviti na obrascu u prilogu do 28. veljače 2019. godine na adresu elektroničke pošte: [email protected]
Koordinatori programa u Gradskoj knjižnici Zadar su Matea Bakmaz ([email protected]) i Ante Kolanović ([email protected]) kojima se svi zainteresirani sudionici mogu obratiti oko bilo kakvih organizacijskih pitanja, putem elektroničke pošte ili na broj telefona 023/301-103.