Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U zadarskoj bolnici za sada nema potrebe za mlijekom iz “banke”

08.02.2019. 18:45
U zadarskoj bolnici za sada nema potrebe za mlijekom iz “banke”


Hrvatska bi uskoro trebala biti bogatija za još jednu banku – ovoga puta jednu koja može spasiti ljudske živote, posebno onih najmanjih – banku humanog mlijeka.
Banka mlijeka otvorit će se u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, ali mlijeko će moći dobiti sve hrvatske bolnice, pa tako i Opća bolnica Zadar. One su već dobile posebne hladnjake u kojima će se dopremljeno zamrznuto mlijeko moći čuvati te dati prerano rođenoj djeci, odnosno onoj novorođenčadi kojoj je najpotrebnije.
– U zadarskoj Općoj bolnici za sada u biti i nemamo veliku potrebu za mlijekom iz banke mlijeka, jer na sreću imamo mogućnost da majke budu na odjelu te se izdajaju i hrane djete svojim mlijekom. U drugim bolnicama, primjerice, majke pošalju doma, a dijete ostaje u bolnici te se onda one moraju izdajati, donosti mlijeko u bolnicu i slično, što dodatno komplicira stvari, rekao nam je zadarski neonatolog Ivica Glavan.
Dodao je kako je mlijeko namijenjeno djeci koju majke ne mogu hraniti. Do sada su takvoj djeci davali adaptirano mlijeko. Ipak, humano mlijeko iz banke, koje prođe stroge kontrole je daleko bolja opcija za tako malu djecu.
Inače, humano mlijeko prvenstveno je namijenjeno prijevremeno rođenoj djeci i ugroženoj novorođenčadi koja nemajaju pristup mlijeku vlastite majke. Također, banka neće biti samo mjesto na koje će majke dolaziti radi darivanja viška svojeg mlijeka nego i mjesto na kojemu mogu dobiti pomoć i potporu u dojenju.
Banka bi trebala biti mjesto za savjetovanje majki o ostvarivanju uspješne laktacije i za dobivanje informacija o darivanju mlijeka. Banke humanog mlijeka omogućavaju majkama koje raspolažu s većim količinama mlijeka da ga daruju u banku gdje će ga se na siguran način testirati, obraditi i dostaviti ugroženoj novorođenčadi i prijevremeno rođenoj djeci koja nemaju mogućnost primiti mlijeko svoje biološke majke.
Svaka majka koja doji teoretski može biti darivateljica nakon obveznog testiranja i pregleda koji su potrebni radi sigurnosti samog mlijeka. Banke humanog mlijeka rade prema istim standardima kao i banke tkiva i stanica kako bi se osigurali svi potrebni sigurnosni standardi.