ULTIMATUM MIODRAGA OREŠKOVIĆA LEGE Ako lovci do subote ne plate 5.000 eura čeka ih tužba!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
OTKRIVAMO MIODRAG OREŠKOVIĆ LEGA IZ SMILČIĆA TRAŽI ODŠTETU OD LOVACA KOJI SU MU UBILI I RANILI SVINJE
Policija je štetu procijenila na 10 tisuća kuna, no mi smo se dogovorili za viši iznos, primjereniji šteti. Ali, lovci u međuvremenu izvrdavaju, ne pristaju ni na smanjeni iznos. Kad je tako, tražim početnih 5.000 eura ili podižem kaznenu prijavu koja će ih skupo koštati, kaže Miodrag Lega Orešković, kojemu su lovci u pol bijela dana u Smilčiću ubili rasplodnog nerasta Miška, dvije krmače i ranili šest crnih slavonskih svinja
Dino Stanin/PIXSELL
MIODRAG OREŠKOVIĆ LEGA - Rasplodni nerast ubijen, a 10 krmača spremnih za parenje

Miodrag Lega  Orešković (50) dao  je ultimatum dvojici lovaca koji su  mu usred dana u Smilčiću na  predjelu Gaj ubili tri svinje i  šest ranili: “Imaju rok do subote da mi isplate štetu ili  kreće tužba”, najavljuje  Orešković.

Lovci izvrdavaju  dogovor

U početku su lovci odmah  pristali, ali već u ponedjeljak  su, kaže Orešković, počeli kalkulirati. Posebno jedan od  njih. Govori da im je puno  5.000 eura. Smanjio sam na  tri, a oni da mi je dosta dvije.  Nisam pristao. Dosta mi je da  me svi zajebavaju pa sam se  vratio na početnu cijenu. Ako  do subote ne donesu 5.000  eura, u ponedjeljak će im ići  kaznena prijava. To će ih  koštati puno više, uvjeren je  Orešković. 

On je umirovljeni branitelj  iz Donjeg Miholjca, a u  Smilčić se doselio neposredno nakon Domovinskog rata,  gdje  u naselju Ograde živi s  obitelji, suprugom Ljiljanom i  troje djece, kćerkom Leom i  sinovima Martinom i Mateom. Lea, rođena ratne 1992.  godine, zasnovala je  vlastitu  obitelj i ima jednogodišnjeg  sinčića Lovru.

Fajferice kao terapija

Orešković se uzgojem crnih  slavonskih svinja u Smilčiću  počeo baviti ne samo iz financijskih nego i iz zdravstvenih  razloga. Ima on svoje poljoprivredno gospodarstvo, uzgaja svinje za svoje osobne  potrebe, ali i za prodaju. -  "Viškove mogu prodati, ali  više od toga mi znači zadovoljstvo koje postižem u uzgoju", kaže Miodrag.  Naime, kao  branitelju koji je u sastavu 3.  Gardijske brigade Kune veći  dio Domovinskog rata proveo  na bojištu, dijagnosticiran mu  je PTSP pa mu bavljenje svinjama, uz vezu sa slavonskim  zavičajem, dobro dođe i iz  zdravstvenih odnosno terapeutskih razloga. 

-“Moje su mi svinje bile na  neki način terapija i teško me  pogodilo to što sam zatekao",  kaže Lega. - "Posebno zbog  činjenice da je među usmrćenim svinjama bio i rasplodni mužjak -  nerast pa je  sad upitno kako ću nastaviti s  radom. Deset krmača se treba  pariti, a nerasta nema. Imam  jednog mladog, ali njemu treba još tri, četiri mjeseca da  postane spolno zreo.", žali se  Lega ili Mićo, kako ga u  Smilčiću zovu.

Još uvijek je pod dojmom  tragičnog događaja o kojemu  pripovijeda s puno emocija.  Taman je, kaže, lijevao kavu u  šalicu kad su se začula dva  pucnja iz pravca Gaja gdje su  u ogradi pasle njegove svinje. 

Šokantan prizor u Gaju

"Odmah sam uzeo jaknu,  sjeo u auto i otišao tamo", kazuje Orešković. Prizor ga je,  kaže, šokirao: Nerast Miško od  160 kilograma ležao je mrtav,  malo podalje usmrćene su još  dvije krmače od kojih je jedna  skotna, a još šest “fajferica” je  ranjeno. Neke i teže tako da  im je život u opasnosti.

Kad je vidio što se dogodilo,  Lega je odmah pozvao policiju. Na teren su izašli vještaci,  stigao je i dežurni veterinar  koji je ranjenim svinjama  pružio pomoć. Malo potom  stigli su i lovci, bolje reći krivolovci, jedan iz Nadina, drugi  iz Korlata, oba članovi Lovačke udruge "Benkovac".  Vraćajući se iz hajke na lisice  koja se odvijala na području  općine Poličnik, oni su, prema vlastitom iskazu, na svinje  pucali jer su “mislili da su divlje”, što je teško povjerovati  jer su svinje bile u ogradi i sve  imaju vidljive markice na  ušima.

Lovci popili rakiju i  ostavili puške

Prema izvješću Policijske  uprave zadarske potvrđeno je  da su počinitelji ovog štetnog  događaja muškarci u dobi od  61 i 62 godine s područja Benkovca koji su, vraćajući se iz  lova, uz prometnicu uočili  više crnih slavonskih svinja.  Navodno su mislili da se radi  o divljim životinjama, te su iz  lovačkog oružja pucali po njima.

Kad su vidjeli što su uradili,  prema vlastitom kazivanju,  ostali su i sami zaprepašteni.  Da bi se smirili, otišli su popiti  po rakijicu i ostaviti oružje,  prije nego što su se vratili na  mjesto štetnog događaja. Lovci i dalje tvrde da su pucali jer  su mislili da je riječ o divljim  svinjama. Na to Orešković odgovara da je u to teško povjerovati jer je svojih 30- tak svinja pustio da pasu travu na  područje ograđenom električnom  žicom, zapravo električnim pastirom, a bio je i  dan.

Lovci koji uporno tvrde da  su pucali zabunom, izrazili su  svoje kajanje i pristali na dogovor s Oreškovićem oko namirenja štete.

Dogovor o odšteti

“Postigli smo dogovor, lovci  su pristali da mi nadoknade  štetu, a ja  sam im dao rok do  subote. Policija je štetu procijenila na 10 tisuća kuna, no  mi smo se dogovorili za viši  iznos, primjeren šteti”, kaže  Orešković. "Pitao sam ih kako  im se to moglo dogoditi, a oni  su mi samo odgovorili: Oprosti pogriješili  smo!

Ali, kao što rekoh, oni su u  međuvremenu "prominili  ploču". Iako sam sputio  početni iznos za naknadu štete, jedan od njih  

izvrdava da je i to puno pa  je i meni "pukao film". Tražim  da mi do ove subote plate  5.000 eura. Vjerujem da će ispoštivati i iznos i rok. Ako ne u  ponedjeljak pokrećem tužbu.  Možda nisu ni svjesni koliko  će ih to više koštati?! - poručuje Mićo Miodrag Orešković, zvani Lega.

Podsjetimo još da je u utorak  u Velikoj vijećnici Zadarske  županije održano predavanje  o dvije naredbe Ministarstva  poljoprivrede. Prva o mjerama  za sprječavanje pojave i ranog  otkrivanja unosa virusa afričke  svinjske kuge na području RH,  i druga Naredba o smanjenju  brojnog stanja pojedine vrste  divljači. Sve s ciljem da se   lovoovlaštenici upoznaju  s navedenim naredbama i mjerama  u njihovoj provedbi.

U koluarima bilo je, naravno, i riječi  o "slučaju u Gaju", a  ako je suditi po izjavi  Roka Pavića, tajnika Lovačkog saveza  Zadarske županije nesavjesni  lovci su u Smilčiću prekršili  najmanje tri zakona - o cestama, lovstvu i oružju pa se, kako reče Pavić, očekuju kaznene prijave. Kakve i koje sve,  o  tom potom.

Neven Jurjević,  predsjednik  Lovačke udruge  Benkovac:

Bit će  isključeni!

-Nemam komentara.  To nisu ni lovci ni ljudi. Narušili su  ugled naše udruge, rekao nam  je Neven Jurjević, predsjednik  Lovačke udruge Benkovac.  Dodao je još da dvojica lovaca  koji su u nelegalnom lovu pucali na svinje  Miodraga Lege  Oreškovića u Smilčiću više sigurno neće biti članovi LU Benkovac. Bit će isključeni, decidiran je  Jurjević. On kao i velika većina lovaca benkovačke udruge očekuju  da i druge nadležne  institucije, ako već nisu,  poduzmu mjere jer su  prekršili najmanje dva zakona - Zakon o lovstvu i Zakon o oružju.

 Koliko se  zna Policijska uprava zadarska im je  odmah oduzela  oružje.

  - Iz naše udruge će sigurno biti isključeni, to je već gotova stvar,  sukladno procedurama unutar našeg društva,  kaže Jurjević. On  očekuje da reagira i Hrvatski lovački savez koji dvojici spornih lovaca, nakon onoga što su učinili u Smilčiću, oduzme Lovačke iskaznice, čime oni automatski gube svaka pravo odlaska ulov.

Jurjevića smo upitali i za komentar Naredbe Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrelu divljih svinja zbog opasnosti od tzv.  afričke kuge.

 - Mjera je opravdana ne samo zbog zaštite divljači nego i naše  osobne sigurnosti. Pogledajte što se događa u Danskoj, Poljskoj…Epidemija se širi pa je odstrel divljih svinja nužan iz preventivnih razloga, jer sami smo čuvari svoje svoje prirode i svoga zdravlja, zaključuje Neven Jurjević.

Legina računica

Na pitanje kako je došao do iznosa odštete  od 5.000 eura koliko  traži od lovaca, Miodrag Lega Orešković je pojasnio:

10 krmača je u fazi parenja. Kako su mi ubili nerasta Miška od parenja nema ništa. Imam ja u krdu još jednog mladog mužjaka, ali on  će biti spolno zreo tek za tri, četiri mjeseca. E, sad računajte. Svaka  krmača oprasi po 5 do 8 mladih. Računajmo pet.  Znači 5 puta 10 jednako 50 odojaka. Svaki odojak po 100 eura i eto, to je 5.000 eura,  koliko tražim od lovaca. Ni manje ni više, kaže Miodrag Orešković  zvani Lega.

PRIJE ŠTETNOG DOGAĐAJA U SMILČIĆU

Lovci LU "Benkovac" u hajci odstrelili lisicu

Događaj u Smilčiću doslovce je "zatrpao" društvene mreže raznoraznim komentarima. Većinom negativnima. O pucnjavi dvojice lovaca na crne slavonske svinje nema ništa na facebook profilu LU Benkovac, ali  ima o hajci koja je u nedjelju 3. veljače održana prije štetnog događaju na u Smilčiću, koji se zbio neposredno nakon završetka hajke.

 Piše: "Hvala svim sudionicima današnje hajke pod vodstvom lovnika Tomislava Jurjevića i Dalibora Ardalića.Iako je sudjelovalo svega 20-ak lovaca, akcija je uspješno provedena i rezultirala odstrelom lisice  (vulpes vulpes), a po rječima mladog lovnika Jurjevića još nekoliko je uspjelo umaknuti.Lovci nisu krili  oduševljenje i zadovoljstvo današnjim uspjehom.Hvala im još jednom svima a posebice spretnom lovcu  koji odstrelio lisicu.

Dobra kob!", stoji na fejs profilu LU "Benkovac".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)