Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nadbiskup Puljić blagoslovio župnu crkvu blaženog Alojzija Stepinca

09.02.2020. 17:30


Za blagdana Stepinčevo zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić je u subotu posvetio župnu crkvu blaženog Alojzija Stepinca i pastoralni centar u toj župi na Bilom brigu i to tijekom svečanog misnog slavlja koje je predvodio. U koncelebriranom slavlju sudjelovali su brojni svećenici iz Zadarske, ali i susjednih biskupija pa tako i Gospićko- senjske među kojima je bio i poznati župnik Kompolja don Anđelko Kaćunko.
U uvodu svečanosti predstavnik tvrtke koja je izvodila radove se obratio nadbiskupu zahvalivši mu što im je povjerio izvođenje radova. Nakon toga se mons. Puljić obratio župniku župe bl. Alojzija Stepinca, Mariju Sikiriću, rekavši mu kako će mu predati ključeve nove crkve, a koji su teški, teži nego je očekivao, a što je nasmijalo okupljeno mnoštvo od nekoliko stotina vjernika koje se okupilo, a među kojima su bili gradonačelnik Branko Dukić i zamjenik župana Šime Mršić. Nadbiskup je potom zamolio don Sikirića da otvori crkvu kako bi je mogao posvetiti. Uoči samog početka sv. mise nadbiskup je prošetao uz zidove crkve te ih je blagoslivljao, kao i vjernike koji su se nalazili u tim kutovima, pa tako i autora ovog teksta.


»Zajedništvo vjernika u Crkvi ne dolazi samo od sebe. Ono je najprije plod Božjeg blagoslova, a onda i ljudskog nastojanja. I nema ga bez euharistije, koja je izvor zajedništva i spremnosti da nas ona preobrazi
Mons. Želimir Puljić, nadbiskup


Važnost euharistije
U svojoj propovijedi mons. Puljić je kazao kako su posveta crkve i oltara, kao i blagoslov njezinoga inventara, važan događaj i za župu i za Nadbiskupiju.
– U župi se utjelovljuje i rađa Crkva koju je Vatikanski sabor opisao kao »sjeme Božjega kraljevstva«, mesijanski naraštaj koji se hrani »kruhom koji je s neba sišao«. Isus je, naime, htio da Crkva njegova bude »zajednica braće i sestara« koji su »prigrlili vjeru« i žive kao »jedno srce i jedna duša«, kako je Luka opisao prvu zajednicu kršćana. No, to zajedništvo vjernika ne dolazi samo od sebe. Ono je najprije plod Božjeg blagoslova, a onda i ljudskog nastojanja. I nema ga bez euharistije, koja je izvor zajedništva i spremnosti da nas ona preobrazi kao što je preobrazila učenike iz Emausa, pa im je srce gorjelo dok im je Uskrsnuli tumačio pisma, istaknuo je nadbiskup dodajući kako srce župljana ove župe danas gori od zahvalnosti zbog ovoga prostora koji se posvećuje Bogu i njegovu miljeniku blaženom Alojziju u čast.




Lađa posvećena sv. Zoilu
– Ovdje ćete se okupljati i moliti te svoju djecu na sakramente voditi. A onda, osnaženi vjerom u Uskrsloga, slaviti istu onu Gozbu ljubavi koju je Krist slavio u Dvorani posljednje večere. Budući da je tada odredio neka se to »čini njemu na spomen«, evo, to se ponavlja puna dva tisućljeća. Istom vjerom okupljamo se oko stola Gospodnjeg, pjevamo i molimo, slušamo i razmatramo o toj velikoj Tajni koja izgrađuje Crkvu. Euharistija je izvor i vrhunac života i poslanja Crkve. Stoga se traži neka slavlje bude dostojno velikoga Otajstva. Euharistija nas upravlja i odgaja za osjećaje ljubavi, razumijevanja i praštanja, naglasio je mons. Puljić koji je rekao kako euharistija razgaljuje srca bračnih drugova, ublažuje i umanjuje tugu i probleme napuštenih i bolesnih, prevladava sukobe zavađenima, te usmjerava prema ciljevima i idealima zajedništva
– Blaženi Alojzije je bio veliki štovatelj Presvete Euharistije. Kad je u ondašnjim teškim vremenima preuzeo upravu Zagrebačke nadbiskupije, poticao je i pripremao 17 euharistijskih kongresa. Smatrao je da su takva »euharistijska okupljanja najbolji lijek protiv vjerničke osrednjosti i malodušnosti«, piše mons. Batelja. Na kongresu u Samoboru, 13. lipnja 1938., Stepinac je rekao da je »euharistijski Isus naša najjača obrana, nesavladiva snaga, utjeha i radost u nevoljama života«, kazao je između ostalog u propovijedi zadarski nadbiskup.
Mons. Puljić posebno je blagoslovio pokrajnju lađu, prostoriju u crkvi u kojoj su se do blagoslova ove crkve služile mise. Tu prostoriju je, osim bl. Aloziju Stepincu, kako je rekao, posvetio sv. Zoilu, jednom od četvero zaštitnika grada Zadra, a koji u tom gradu nema crkvu koja mu je posvećena.


PREDAJA KLJUČA STEPINČEVE CRKVE
U uvodu svečanosti predstavnik tvrtke koja je izvodila radove se obratio nadbiskupu zahvalivši mu što im je povjerio izvođenje radova. Nakon toga je mons. Puljić ključ crkve predao župniku župe bl. Alojzija Stepinca, Mariju Sikiriću


Kamen temeljac blagoslovio sv. Ivan Pavao II.
Župa na Bilom brigu je prva župa u Hrvatskoj posvećena blaženom Stepincu, a utemeljena je 1998. godine. Puk se od tada 18 godina okupljao na misama u montažnoj crkvi. Na Stepinčevo 10. veljače 2018. nadbiskup Puljić blagoslovio je gradilište uz polaganje kamena temeljca za izgradnju župne crkve bl. Alojzija Stepinca, a taj kamen je blagoslovio sv. Ivan Pavao II. na misi Stepinčeve beatifikacije u Mariji Bistrici 3. listopada 1998.
Zbog dvogodišnje gradnje nove župne crkve, od studenoga 2017. u Stepinčevoj župi mise su se služile u OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu.
Posveti župne crkve prethodila je trodnevna duhovna obnova u župi koju je predvodio fra Žarko Relota, župnik zadarske župe sv. Petra.