Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici iz Benje izrađuju slikovnice za djecu s autizmom

09.02.2020. 11:45


Kao dio projekta,,Djeca za djecu« u Gradskoj knjižnici Zadar jučer je održana jedna u nizu radionica na kojoj su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Na radionici, koju su zajedno organizirali Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje i Udruga za autizam Zadar, djeca su izrađivala slikovnice na filcu kao didaktički materijal za pomoć djeci s poremećajem iz autističnog spektra.
Ove radionice, doznajemo od Sandre Tomić i Katarine Markulin, učiteljica razredne nastave iz OŠ Šimuna Kožičića Benje dio su projekta,,Djeca za djecu« koji su navedene nastavnice i osmislile.
– Cilj projekta je pobuditi u djeci empatiju i solidarnost s učenicima s teškoćama u razvoju, razviti prema njima toleranciju i ujedno učiti djecu važnosti humanitarnog rada i volontiranja, kaže Sandra Tomić i dodaje da se na ovakav način kod djece potiče stvaralaštvo, te spoznavanje vrijednosti društvene zajednice.
Na ovim radionicama, koje će se održavati svake subote tijekom veljače i ožujka, učenici od 1. do 4. razreda iz OŠ Šimuna Kožičića Benje izrađivat će slikovnice od filca, mekanog materijala kojim se dijete ne može ozlijediti, a koje su idealne kao nastavno sredstvo prilagođeno učenicima s razvojnim odstupanjima koja pohađaju redovnu nastavu. Pomoću ovakvih interaktivnih slikovnica djeca mogu lakše povezivati pojmove i asocijativno učiti gradivo.
– Od članova Udruge za autizam saznali smo da takvog didaktičkog materijala za inkluzivan rad nedostaje, što predstavlja problem i nastavnicima i roditeljima, te smo osmislili ovakve radionice kako bismo Udruzi za autizam osigurali ovaj potreban didaktički materijal koji će biti prilagođen nastavnim jedinicama u prvome razredu, pojašnjava Katarina Markulin.
Gotove slikovnice, doznajemo još, izložit će se najprije na izložbi u Gradskoj knjižnici Zadar, a potom će svoje mjesto naći u prostorijama Udruge za autizam Zadar.