Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA Onuaku i društvo ekspresno isporučili osvetu

08.02.2021. 09:53


Da su Zadar i Split dva bratska kluba odavno je već poznato pa se nakon dvostrukog vikend programa na Gripama moglo posvjedočiti i pravoj bratskoj podjeli bodova. ‘Žutima’ je bez većih problema pripao subotnji premijerligaški, dok je u sinoćnjem srazu momčad s Višnjika uzvratila potpuno istom mjerom prikazavši u svakom pogledu suprotno lice i tako si priskrbila jako vrijednu, petu pobjedu u regionalnoj ligi s kojom se sigurno vedrije može gledati ka nastavku borbe za o(p)stanak.


Onuaku dominirao
Je li za taj nevjerojatan preobražaj u odnosu na utakmicu iz prethodnog dana krivac bio Veljko Mršić, koji je vjerojatno svojom pojavom na klupi uspio poput mađioničara iz šešira izvaditi žar, borbenost i htijenje koji su toliko nedostajali njegovim igračima u subotu ili su se pak ‘žuti’ pogubili u kvaliteti više, pridodavši Ukića i Lukovića u roster pred ovu utakmicu, nećemo valjda nikad za stvarno spoznati. No, činjenica je da su Zadrani u rekordnom roku uspjeli potpuno razočarati i potpuno oduševiti svoje vjerne kibice, reklo bi se iz očajnog do savršenog u samo 24 sata, a naznaka takvog razvoja događaja pokazale su početne minute u kojima je Zadar ekspresno odletio na 10:0. U cijelu tu priču o preobražaju upada i potpuno drugačiji Onuaku u odnosu na dan prije. Stasiti Amerikanac je s osam koševa na otvaranju pokazao domaćinu kako će izgledati slatka osveta, a uz odličan učinak američkog centra od starta se osjetila moć zadarske obrane. Splićani nisu mogli do koša, ubacili su ga tek nakon pet minuta igre preko Marića, a Mršićevi igrači su nastavili mljeti pa su se u sedmoj minuti nakon trice Justicea našli i na 13 plusa (6:19). Prekinuli su na trenutak ‘žuti’ svoj šuterski post, vezanim tricama Ukića i Vrankovića pa ubačajem Baje, i primakli se na tek četiri minusa (15:19), no pokazat će se ta 9:0 serija domaćina i njihovim labuđim pjevom u ovoj utakmici. Jer, i kraj prve kao i otvaranje druge potpuno su bile obojane plavom bojom, naravno u režiji nezaustavljivog Onuakua koji je praktički sam vratio dvoznamenkastu prednost (17:30). U »pirju« Zadra su išle i treće osobne splitskih centara, Vrankovića i Marića, a kad je potonji par minuta potom zaradio četvrtu osobnu bilo je jasno da će Split teško do povrataka u živu utakmicu. Potvrdili su to Mršićevi igrači nastavkom blistave igre do kraja prvog poluvremena za što treba prvenstveno okriviti Mavru koji je vješto dirigirao napadom. Kad je kapetan u elementu onda ne treba puno da na svoje dođu i suigrači. Ovog puta su se njegovim asistencijama osladili Vuković i Jordano, dok je kod Splita jedini uspio Perković zaprijetiti s dvije trice i tako tek ušminkati stanje na semaforu koji je nakon prvih 20 minuta pokazivao 16 razlike na strani Zadra (32:48).


Nastavak formalnost
‘Žutima’ je trebalo pravo čudo kako bi preokrenuli i rezultat i pozitivan tonus koji je zračio iz svakog igrača kojeg bi Mršić poslao u igru. Poseban slučaj po tom pitanju bio je Onuaku koji je odigrao strašno učinkovito prvo poluvrijeme, tek mu je skok nedostajao do dvostruko-dvostrukog učinka (16 koševa i devet skokova). Tako da se nastavak pokazao tek pukom formalnošću jer Splitu nije dopuštena ni pomisao na rezultatski povratak. Štoviše treća četvtina je zaključena sa 22 viška (45:67), obrambeno je i dalje zadržan kontinuitet s tek 15 primljenih poena, a domaćinu je u završnoj dionici ipak pošlo za rukom malo ublažiti poraz, naravno ne ugrozivši i drugi cilj Zadra u ovoj utakmici, pobjedu s više od šest razlike s koliko su ‘žuti’ slavili u prvom dvoboju u Krešinom domu. Američki dvojac, Onuaku-Carter predvodio je po učinku. Onuaku je ubacio 23 koša i uhvatio 11 lopti dok je Carter zabio 13 poena, kojima je pridodao četiri skoka, sedam asistencija i tri ukradene lopte, a sličan učinak je ostvario i kapetan Mavra (13 poena, tri skoka i pet asistencija).
 




SPLIT 76
ZADAR 89


(15:22, 17:26, 15:21, 29:20)


SPLIT – Mala dvorana ŠC Gripe. Bez gledatelja. Suci: Milivoje Jovčić, Luka Kardum i Radoš Arsenijević.
SPLIT: Perković 9, Gizdavčić 5, Perasović 2, Kedžo, Ukić 13, Marčinković 4, Bajo 6, Čampara 7, Babić 1, Vranković 13, Luković 12, Marić 4. Trener: Ivica Skelin.
ZADAR: Carter 13, Jordano 11, Justice 7, Palokaj, Brala, Vuković 9, Bursać 5, Junaković 5, Mavra 13, Onuaku 23, Planinić 3, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
Šut za dva: Split 17-29 (46%); Zadar 20-29 (69%).
Šut za tri: Split 9-27 /(33%); Zadar 7-22 (32%).
Slobodna bacanja: Split 15-16 (94%); Zadar 28-39 (72%).
Skokovi: Split 22 (20+2); Zadar 27 (23+4).