Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Postoje li dvostruki kriteriji za okupljanja? Božinović: Ne treba previše filozofirati o mjerama. Beroš: Nije to izgledalo tako loše

08.02.2021. 11:11


Jedno od pitanja na konferenciji Nacionalnog stožera je bilo i “šalju li dužnosnici i članovi stožera krivu poruku kad se građanima govori da se ne smiju okupljati dok oni sami se okupljaju”. Pri tome se mislilo na scene okupljanja mladih ovog vieknda u odnosu na pogreb Miroslava Tuđmana prošloga tjedna na kojem su, između ostalog, bili najviši predstavnici vlasti.
– Gradska groblja su sukladno mjrama i propisima organiziriala taj sprovod.
Bilo je nekoliko ograničenih produčja gdje je smješteno ljudi koliko može biti… Sva područja bila su odjeljena trakom.
Bili su i redari i mnogi su spriječeni od dolaska, mi smo kao dužnosnici poklonili vjeru gradskim grobljima i to nije izgledalo tako loše – rekao je ministar Vili Beroš.
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je:
–  Okupljanja na otvorenom mogu proći dobro ako je izrađen epidemiološki okvir.
Na tu vrstu okpupljanja možemo gledati kao na činjenicu da to traje jako dugo, nikada nismo rekli da je kriza gotova da virus nije tu dapače… i dalje se širi.
Ne treba previše filozofirati o mjerama; maske, distanca, osobna higijena to su glavne stvari, sve ostalo su aplikacije u svakodnevnom životu.
Negdje i veća okupljanja mogu proći u redu, negdje to ne ide – rekao je Božinović.
Alemka Markotić rekla je, komentirajući svoje izjave o “bioterorizmu”, da treba upotrijebiti zdrav razum.
“Ako se držite mjera može vas biti i više, treba svaku situaciju gledati posebno. Svi smo partneri, ne treba se hvatati za riječ – rekla je Markotić.