Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sva cjepiva štite od teškog oblika bolesti! “Nećemo nitkoga tjerati na AstraZenecu, ali…”

08.02.2021. 14:37


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je cjepivo Astra Zenece učinkovito, sigurno i ispravno testirano te da ga je Europska agencija za lijekove odobrila za sve građane starije od 18 godina.
Nekoliko zemalja EU-a je preporučilo da se ne cijepe stariji od 65 godina i njihov argument je da nema dovoljno dokaza da je cjepivo učinkovito u tim dobnim skupinama, a naš je da je učinkovito, sigurno i ispravno testirano i odobreno od EMA. Za starije od 18 godina, kazao je Capak.
Za rusko cjepivo Sputnik rekao je da ukoliko bude potrebno razmotrit će se mogućnost interventnog uvoza u Hrvatsku no da u ovom trenutku takva odluka ne postoji.
Izvijestio je i kako je u ovom tjednu 2953 novooboljelih, što je 14 posto manje nego u tjednu prije, te da je incidencija u Hrvatskoj najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Po incidenciji smo u EU na 5. mjestu, četiri zemlje su bolje od nas, Bugarska, Danska, Grčka i Finska.
„Situacija je dobra i vjerojatno nemamo nove sojeve virusa koji se šire 30 do 40 posto brže”, ustvrdio je Capak.
Capak je kazao i kako je dosad aplicirano 99.593 doze cjepiva, te da je HALMED primio 629 prijava nuspojava, 612 na Pfizerovo, a 17 na Modernino cjepivo s tim da nijedna nije bila ozbiljna.
Dodao je i kako nema opasnosti da oni koji su cijepljeni Pfizerovim cjepivom neće primiti drugu dozu.
Epidemiolog Bernard Kaić na upit o učinkovitosti cjepiva na južnoafrički soj virusa potvrdio je da ima naznaka da je manje učinkovito ali i dodao da nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito no da sva štite od teških oblika bolesti. Istaknuo je i kako nema medicinskog razloga da netko ne primi cjepivo Astra Zenece.
„Ako netko silno želi drugo cjepivo, nitko ga neće tjerati. Problem je tu što se pri kalkuliranju čime će se netko cijepiti, cijepljenje odgađa”, poručio je i dodao kako je bolje do proljeća cijepiti sve sa 70 posto djelotvornim cjepivom nego tek na jesen s 90 posto.
Na konferenciji za novinare poručeno je i kako Hrvatska ima infrastrukturu i ljude koji znaju sekvencionirati nove sojeve virusa te da se priprema za to.