Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kako će ugostitelji preživjeti nepušenje?

Autor: Dragana Glavočić

07.03.2009. 23:00
Kako će ugostitelji  preživjeti nepušenje?

Foto: Filip BRALA



Da će promet u kafiću pasti, u to nema sumnje. Pitanje je samo koliko posto će se smanjiti. Ono što će mene, ali i ostale ugostitelje spasiti, jest što uskoro dolaze toplija vremena i gosti će uglavnom sjediti na terasi, komentirao je vlasnik jednog zadarskog kafića
Prošle godine Vlada je na sjednici usvojila Zakon o ograničavanju uporabe  duhanskih proizvoda, prema  kojem je zabranjeno pušiti u  svim javnim ustanovama, kafićima i restoranima. Zakon će  se početi primjenjivati od 1.  travnja ove godine. Osam dana nakon službene objave u  Narodnim novinama Zakon se  počeo primjenjivati u obrazovno-znanstvenim ustanovama i  bolnicama, a javne ustanove,  kafići, restorani i duhanska industrija imaju rok od šest mjeseci za prilagodbu. Kakvo raspoloženje i mišljenje vlada u zadarskim ugostiteljskim objektima s obzirom da će se za manje od  mjesec dana maknuti pepeljare sa svih šankova i stolova u  zatvorenim dijelovima kafića?Razovarali smo s nekoliko  ugostitelja, a među njima i s  vlasnikom jednog zadarskog  kafića u Varoši, inače popularnog okupljališta srednjoškolaca i studenata.
Zakon za nepušače?
– Da će promet u kafiću  pasti, u to nema sumnje. Pitanje je samo koliko posto će  se smanjiti. Ono što će mene,  ali i ostale ugostitelje spasiti,  jest to što uskoro dolaze toplija vremena i gosti će uglavnom sjediti na terasi. Kad dođe ljeto i kad vidim kako će se  gosti ponašati u odnosu na  provođenje Zakona te hoće li  se pridržavati propisa, znat ću  što napraviti kad dođe jesen i  zahladi, kazao nam je ugostitelj koji je želio ostati anoniman. Naš sugovornik smatra  da Zakon nikako nije dobar,  tim više što je stupio na snagu  u vrijeme kad je država u recesiji, rapidno se gube radna  mjesta, a turistička sezona je  pred vratima. – Pretpostavljam da će zbog  ovog suludog Zakona mnogi  odustati od svakodnevne slatke navike pušenja i ispijanja  kave što će, naravno, utjecati  na slabije punjenje državnog  proračuna. Neshvatljivo je da  Država koja svoju blagajnu  puni od poreza na cigarete  donosi ovakav zakon. Doznao  sam da je u Austriji Zakon o  ograničavanju uporabe  duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima ukinut. Ako  postoji zakon za pušače, onda  neka bude donesen zakon i za  nepušače. Zašto da samo pušači budu sankcionirani, upitao se ugostitelj smatrajući da  će se na ovakav Zakon najteže  priviknuti pušači s dugogodišnjim pušačkim stažem. U drugom varoškom kafiću,  također poznatom okupljalištu mladih, osobito u ljetnim  mjesecima kad je gostima na  raspolaganju velika otvorena  terasa, razgovarali smo s jednim od konobara, koji je mišljenja da sporan Zakon poslovanje lokala u kojem radi  baš i neće oštetiti.– U planu nam je natkriti  terasu tako da će naši gosti  moći slobodno uživati u  duhanskom dimu i zimi i ljeti,  kazao je konobar. Prema njegovu mišljenju Zakon će najviše pogoditi brojne šoping  centre i noćne barove u kojima  će se vrlo teško moći provoditi  ovaj zakon. Naš sugovornik zamijetio je i da je u kafićima  propisana jačina zvuka, ali ne i  smoga.
   Lokalni šerifi
– Ako postoji zakon koji propisuje kolika treba biti jačina  zvuka u zatvorenom prostoru,  tadao bi biti i zakon o količini  smoga. Imam slučajeva da  brojni ugostitelji ne žele ugraditi dobru ventilaciju koja košta 20.000 kuna te radije dopuštaju da se u njihovu lokalu  smog može sjekirom kidati.  Uz kvalitetnu ventilaciju pušač i nepušač mogu sjediti jedan do drugoga, a da se može  normalno disati, pojasnio je  konobar. Dobre strane ovog zakona,  prema njegovu mišljenju, su to  što će se mnogi ostaviti pušenja, a mladi ljudi, koji sve  ranije počinju pušiti, možda će  u manjem broju slučajeva započinjati s ovom ovisnošću koja s vremenom postaje pogubna. – Primjenom Zakona će doći  do smanjenja državnog proračuna, ali pretpostavljam da  će se puniti liječenjem “pušačkih” bolesti, prokomentirao je jedan konobar. Naš sugovornik smatra da  će se sigurno izvjestan broj  studenata i srednjoškolaca pridržavati Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru,  no uvijek će biti onih koji će se  radije ravnati po svojim zakonima.– Uvijek će biti “lokalnih šerifa” koji će tjerati svoju pravdu ulaskom u kafić. Hoće li se  onda konobari morati baviti  body builldingom i piti steroide kako bi na svom radnom  mjestu provodili zakon i nekog  na silu primorali da ugasi cigretu? Pitam se što može napraviti konobar ako netko ipak  zapali cigaretu. Treba li pozvati policiju i tko će onda platiti kaznu? Suludo je da Zakon  propisuje da i pušač i vlasnik  lokala moraju platiti kaznu,  komentirao je ugostitelj.
 Jedni likuju, drugi  ogorčeni
Kao i u spomenutim kafićima, tako i u svim ostalima  koje smo posjetili konobari i  vlasnici sličnog su mišljenja.  Zanimljiv je bio komentar jednog konobara, inače nepušača, koji je kazao da je do sad  pasivno pušio dnevno dvije kutije cigareta, a da će provođenjem spornog Zakona biti  prisiljen kupovati cigarete. Jedan od sugovornika koji je  bio voljan prokomentirati stupanje na snagu Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih  proizvoda, kazao nam je da je  to najbolji zakon koji je Vlada  donijela od osamostaljenja  Hrvatske.– Žalosno je da sve do sada  Vlada nije vodila brigu o zdravlju Hrvata. Da pušenje šteti  zdravlju – to i ptice na grani  znaju. No, sigurno je da Zakon  prosječnog pušača neće zaustaviti u njegovim konzumentskim pušačkim navikama, ali  će makar zaustaviti da nepušače ne truje. Još samo dvadeset dana i napokon ću moći  izaći iz kafića, a da mi odjeća i  kosa neće smrdjeti po smogu,  kazao je ovaj Zadranin koji je  mišljenja da ugostitelji nemaju  razloga za brigu – promet im  neće pasti s obzirom da u Zadru ima više nepušača nego  pušača. Dapače, smtra on, od  1. travnja nepušači će češće  odlaziti u kafiće jer će tek sada  moći uživati u kavi. Nepušači likuju, a pušači  smatraju da su diskriminirani.  Tomislav, dugogodišnji pušač,  upozorava da Zakon sankcionira samo pušače, a da su nepušači pošteđeni. – Možda bi bilo najbolje kad  bi se ugostitelji mogli dogovoriti koji će kafići biti isključivo za pušače, a koji za nepušače s obzirom da se ionako  nepušači žale da ih pušači truju, prokomentirao je Tomislav. Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda  mnogi će dočekati s oduševljenjem, dok će neki biti ogorčeni. U svakom slučaju, kao i  što je to bilo s uvođenjem svih  dosadašnjih zakona, kao što je  onaj o zabrani rada trgovina  nedjeljom, trebat će proći neko vrijeme prilagodbe.