Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lovrin: S Vrančićem očekujemo pobjedu u prvom krugu

Autor: Velimir Brkić

07.03.2009. 23:00
Lovrin: S Vrančićem očekujemo pobjedu u prvom krugu

Foto: Velimir BRKIĆ



S pravom očekujemo apsolutnu pobjedu naših kandidata već u prvom krugu izbora. Dakako i apsolutnu većinu vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća, kazala je sinoć po završetku “zasjedanja” Ana Lovrin, dodajući kako aktualni gradonačelnik dr. Živko Kolega ostaje u vrhu stranke


Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić i ravnatelj Opće bolnice Zadar, kandidat je HDZ-a za zadarskog gradonačelnika na lokalnim, prvim neposrednim izborima koji će se održati 17. svibnja, obznanila je Ana Lovrin, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a, sinoć kasno po završetku, moglo bi se reći, maratonske sjednice održane u stranačkim prostorijama u Medulićevoj ulici.
– Kandidati za dogradonačelnike su Darko Kasap, direktor Vodovoda Zadar, te kao nestranački kandidat, dosadašnji dogradonačelnik Dražen Grgurević, pojasnila je Lovrin nakon gotovo dvosatnog zasjedanja.
– S pravom očekujemo apsolutnu pobjedu naših kandidata već u prvom krugu izbora. Dakako i apsolutnu većinu vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća, istaknula je Lovrin dodajući kako aktualni gradonačelnik dr. Živko Kolega ostaje u vrhu stranke.
Nakon “zida šutnje” na taj način riješena je dugo očekivana enigma kad je u pitanju HDZ-ovo ime za gradonačelnika. Iako je na Izbornoj skupštini HDZ-a u ožujku prošle godine Kalmeta javno istaknuo Koleginu  kandidaturu za gradonačelnika vjerojatno je presudila velika medijska prašina oko poznate afere “zastave” tijekom Svjetskog prvenstva u rukometu. Kalelargom su se potom odmah počeli spominjati brojni kandidati, a neizbor Kolege za novi mandat HDZ-ovog gradonačelnika pokazao se ipak istinitim.
Aktualni zadarski župan Stipe Zrilić kandidat je HDZ-a za novog-starog župana na predstojećim, prvim  neposrednim izborima. Bit će to Zrilićeva prigoda za  prvi cjeloviti mandat za fotelju zadarskog župana. Očekivana je to odluka Županijskog odbora na sjednici održanoj u subotu kasno navečer.
Naime, nakon odlaska župana Ive Grbića u Hrvatski  sabor prije godinu dana svoj mandat odradio je gotovo  besprijekorno.
– Jedno od dva mjesta dožupana je rezervirano za  našeg, HDZ-ovog kandidata, pojasnio je Kalmeta.
Iako su nam u subotu navečer nakon završetka  sjednice Kalmeta i Ana Lovrin, predsjednica GO HDZ-a Zadra pojašnjavali kako oni ne imenuju  kandidate za gradonačelnike i načelnike, već to rade Gradski i Općinski odbor, ipak je došlo do stanovitih obrata i neprihvaćanja pojedinih kandidata za općinske  načelnike. Naime, Predsjedništvo stranke, a potom i Županijski odbor nisu prihvatili kandidature za načelnike u otočkim općinama Pašman i Kolan koje su  predložili njihovi matični, Općinski odbor. Štoviše, u tim  općinama raspušteni su Općinski odbori i imenovani  povjerenici.
Među kandidatima koji dosad nisu bili poznati javnosti je Ivana Dević koja će na neposrednim izborima pokušati osvojiti vlast HDZ-u u oporbenoj i politički turbulentnoj Općini Lišane Ostrovičke u kojoj načelničku funkciju obnaša “nezavisni” Željko Mijić. Štoviše, Ivana Dević je uz Godanu Poropat iz Kukljice zasad jedina ženska kandidatkinja HDZ-a za funkciju  načelnika u nadoilazećem četverogodišnjem mandatu na području Zadarske županije. Protukandidat Ivane  Dević je bio Ivica Musić.
Od 6 gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji zasad  nisu poznati HDZ-ovi kandidati u općinama Novigrad,  Privlaka, Sv. Filip i Jakov te po novom u općinama Pašman i Kolan.
Inače, vodstvo zadarskog HDZ-a je u intezivnim  dogovorima s mogućim koalicijskim partnerima među  kojima se spominju HSP, HSLS, HSS i umirovljenici.


 GALOVAC ŠARI, TKONU KOALICIJA




Iako još nema službenog stava županijskog HDZ-a u samostalnoj Općini Galovac će shodno državnoj koaliciji, ali i kooalicijskom reciprocitetu u županijama, gradovima i općinama, najvjerojatnije podržati HSS-ovog kandidata, dosadašnjeg načelnika Slavka Šaru. HDZ će na izbore najvjerojatnije ići samo s listom za Općinsko vijeće. Istovremeno u Općini Tkon na otoku Pašmanu u kojoj je HNS-ov načelnik Danijel Katičin još traju predizborni pregovori HDZ-a s potencijalnim koalicijskim partnerima za izlazak na izbore s koalicijskom listom.


 POVJERENICI ZA PAŠMAN I KOLAN


Odlukom Predsjedništva stranke koju je u subotu kasno navečer potvrdio i 39-člani Županijski odbor raspušteni su Općinski odbori HDZ-a u Pašmanu na istoimenom otoku i u Kolanu na otoku Pagu. Za pašmanskog povjerenika HDZ-a imenovan je Nediljko Medić iz Neviđana, a Ivo Gligora, vlasnik poznate kolanske tvrtke “Sirena-mala sirana” za HDZ-ovog povjerenika u Općini Kolan. Inače, pašmanski i kolanski HDZ već su od prije dostavili imena svojih načelničkih kandidata u zadarsku središnjicu. Za načelničku fotelju Općine Pašman koja broji sedam naselja – Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac – u kojoj sjedi aktualna načelnica Maja Bašić (HDZ), predložen je Ante Kraljev iz Banja, prvi načelnik pašmanske općine, a za donačelnika Mladen Lukačić, predsjednik Mjesnog odbora Kraj i općinskog HDZ-a. U Općini Kolan u kojoj je na vlasti HSS s načelnikom Josipom Zubovićem Pipom predložen je Miljenko Badurina. Bilo kako bilo, Medić i Gligora trebaju provesti prijevremene unutarstranačke izbore, a prije toga izabrati Povjerenstvo koje će predložiti nove kandidate HDZ-a za načelnike i donačelnike u ovim otočnim općinama.