Foto: Alenka FESTINI
U Paškoj sirani ističu da će skutu većim dijelom plasirati na tržištu u Zadru, gdje se proda gotovo 50 posto ukupne proizvodnje, te u Rijeci, Istri i Zagrebu. Zbog ograničene proizvodnje, koja je limitirana dnevnom izmuzenom količinom mlijeka, ne mogu se u potpunosti zadovoljiti potrebe kupaca, a potražnje ima iz svih krajeva Hrvatske
Sredinom siječnja na Pagu je krenula mužnja ovaca, a samim time i prerada paškog sira kao i čuvene paške skute ili pujine. Proizvodnja ovih paških mliječnih delicija je sezonska te traje šest mjeseci, odnosno od siječnja do lipnja, koliko traje i sezona mužnje ovaca. Skuta, za koju mnogi kažu da je “bezobrazno” ukusna mlađa sestra paškog sira, odavno je osvojila kupce diljem Hrvatske pa i šire. Kako doznajemo, u Paškoj sirani, ujedno i najvećem proizvođaču paškog sira, ove godine planiraju proizvesti oko 13 tona skute.U Paškoj sirani ističu da će skutu većim dijelom plasirati na tržištu u Zadru, gdje se proda gotovo 50 posto ukupne proizvodnje, te u Rijeci, Istri i Zagrebu. Zbog ograničene proizvodnje, koja je limitirana dnevnom izmuzenom količinom mlijeka, ne mogu se u potpunosti zadovoljiti potrebe kupaca, a potražnje ima iz svih krajeva Hrvatske.Ono što ljubitelje skute možda i najviše privlači ovoj ukusnoj deliciji, jest njena hranjiva vrijednost. Važno je reći da se skuta radi nakon što se napravi sir, a u posudi ostane gusta smjesa. Ona se vadi, a zatim stavlja u platno koje mora biti propusno. Obično je riječ o platnu koje je nalik gazi i koje se naziva “peca”. Platno se sveže i objesi te tako ostavi dok ne isteče sva tekućina. Nakon nekoliko sati u platnu ostane zgusnuta, kao snijeg bijela i već na pogled primamljiva skuta. Dokazano je da je skuta izuzetno zdrava. To je čisti proteinski proizvod, prepun imunoglobulina i albumina. Sadrži jako malo mliječne masti, svega 0,8 posto, a nema ni ugljikohidrata pa ne deblja. Zbog svojstava svojih proteina skuta jača imunološki sustav organizma. Izuzetno je dobra za regeneraciju jetre, a zbog malog udjela mliječne masnoće skuta je dijetni proizvod. S druge strane, samo mala količina skute stvara osjećaj sitosti pa organizmu ne trebaju veće količine hrane. Sve mljekare i ovčari na otoku Pagu koji na svojim obiteljskim gospodarstvima sire, proizvode i skutu. Uz janjetinu i sir, skuta je još jedna izuzetno tražena paška delicija. Uglavnom je traže domaći ljudi, ali i oni iz udaljenijih gradova u Hrvatskoj, koji dobro znaju što vrijedi.
najnovije
najčitanije
Style
Bujan zeleni kutak
Pronašli smo idealne biljke za uzgoj na zasjenjenom balkonu
Feelgood
Drevni korijeni
U većini zemalja jaja se smatraju simbolom Uskrsa. Evo i zašto
Nogomet
Afera
Menadžer ženske momčadi Leicestera dobio otkaz nakon veze s igračicom
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Zadar
predizborni program