Potražnja premašuje proizvodnju skute

Slika korisnika admin
pag_sirana
Alenka FESTINI
U Paškoj sirani ističu da će skutu većim dijelom plasirati na tržištu u Zadru

Sredinom siječnja na  Pagu je krenula mužnja ovaca,  a samim time i prerada paškog  sira kao i čuvene paške skute ili  pujine.  Proizvodnja ovih paških mliječnih delicija je sezonska te traje šest mjeseci, odnosno od siječnja do lipnja,  koliko traje i sezona mužnje  ovaca. Skuta, za koju mnogi  kažu da je "bezobrazno" ukusna mlađa sestra paškog sira,  odavno je osvojila kupce diljem Hrvatske pa i šire.
Kako doznajemo, u Paškoj  sirani, ujedno i najvećem  proizvođaču paškog sira, ove  godine planiraju proizvesti  oko 13 tona skute.
U Paškoj sirani ističu da će  skutu većim dijelom plasirati  na tržištu u Zadru, gdje se  proda gotovo 50 posto ukupne  proizvodnje, te u Rijeci, Istri i  Zagrebu. Zbog ograničene  proizvodnje, koja je limitirana  dnevnom izmuzenom količinom mlijeka, ne mogu se u  potpunosti zadovoljiti potrebe  kupaca, a potražnje ima iz svih  krajeva Hrvatske.
Ono što ljubitelje skute  možda i najviše privlači ovoj  ukusnoj deliciji, jest njena hranjiva vrijednost.
Važno je reći da se skuta radi  nakon što se napravi sir, a u  posudi ostane gusta smjesa.  Ona se vadi, a zatim stavlja u  platno koje mora biti propusno. Obično je riječ o platnu  koje je nalik gazi i koje se  naziva "peca". Platno se sveže i  objesi te tako ostavi dok ne  isteče sva tekućina. Nakon nekoliko sati u platnu ostane  zgusnuta, kao snijeg bijela i već  na pogled primamljiva skuta.
Dokazano je da je skuta izuzetno zdrava. To je čisti proteinski proizvod, prepun imunoglobulina i albumina. Sadrži  jako malo mliječne masti, svega 0,8 posto, a nema ni ugljikohidrata pa ne deblja. Zbog  svojstava svojih proteina skuta  jača imunološki sustav organizma. Izuzetno je dobra za  regeneraciju jetre, a zbog malog udjela mliječne masnoće  skuta je dijetni proizvod. S  druge strane, samo mala količina skute stvara osjećaj sitosti pa organizmu ne trebaju  veće količine hrane.
Sve mljekare i ovčari na otoku Pagu koji na svojim obiteljskim gospodarstvima sire,  proizvode i skutu. Uz janjetinu  i sir, skuta je još jedna izuzetno  tražena paška delicija. Uglavnom je traže domaći ljudi, ali i  oni iz udaljenijih gradova u  Hrvatskoj, koji dobro znaju što  vrijedi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno