Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osobama s posebnim potrebama nužno je pružiti kvalitetnu komunikaciju

Autor: Petra Mičić

07.03.2010. 23:00
Osobama s posebnim potrebama nužno je pružiti kvalitetnu komunikaciju

Foto: Filip BRALA



Obavijesni tečaj „Marte meo – prirodna potpora razvoju” održan je 5. i 6. ožujka u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar pod vodstvom terapeutkinje Silvije Philipps Reichher.
Marte Meo tečaj je namjenjen stručnjacima koji se bave rehabilitacijom djece koja imaju teškoće u razvoju, liječnicima, defektolozima, terapeutima, medicinskom sestrama te svima koji se bave odgojem djece i roditeljima.
Razvijan je kao način za praktično pomaganje roditeljima autistične djece da ostvare uspješan kontakt, a s vremenom je prerastao u praktični program za prirodno poboljšanje komunikacije osoba svih dobi. Program je prihvaćen kao učinkovita metoda za prirodno poticanje komunikacije osoba koje imaju izrazitih teškoća u ostvarivanju kvalitetnih interakcija sa drugima.
– Marte meo je je riječ nastala od grčke riječi mars, martis koja znači – vlastitim snagama. Želimo roditeljima pomoći da vlastitim snagama poboljšaju život svoga djeteta. Sve metode do sada su uključivale i pomoć i kompenzaciju, ali ova metoda želi da se osobe same aktiviraju, i same ostvare uspjeh, kazala je Silvija Philipps Reichher, Marte Meo terapeutkinja i supervizor, dodavši kako se ljudski mozak cijeli život mijenja, te je veoma bitno biti oduševljen novim znanjima i učenjem.
Osobama s posebnim potrebama je nužno pružiti kvalitetnu komunikaciju i olakšati socijalnu integraciju prema standardima primjerenima današnoj razini znanstvenih i praktičnih spoznaja. Kada usljed bolesti, ozljede ili starosti neka osoba izgubi svoje prirodne komunikacijske sposobnosti, svi ono koji su sa tom osobom u interakciji moraju razviti dodatne vještine da bi se u komunikaciji nadišao taj nedostatak.
Stručnjaci koji se bave osobama s posebnim potrebama do sada su podučavani prije svega dijagnostičkim procesima u kojima osobe s posebnim potrebama nisu ravnopravni partneru u ljudskoj interakciji, međutim na Marte Meo tečaju se pokušalo pokazati kako je bitno prihvatiti poremećaje ljudi, te način na koji se komunikacija treba poticati.
Marte Meo tečaj je održan u organizaciji Dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju „Latica” te Akademije za razvojnu rehabilitaciju, Klinike za dječje bolesti Zagreb.