Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Po srijedi rat za tržišni prestiž

Autor: Vanja Mirčeta

07.03.2010. 23:00
Po srijedi rat za tržišni prestiž

Foto: Tomislav JERAK



Važno je istaknuti da su svi higijenski ulošci primjenjivi, korisni i dobri za svaku ženu, samo je važno pridržavati se uputa za uporabu svakog pojedinog proizvođača, kaže dr. Vlatković
Internetom već dulje vrijeme kruži e-mail koji za cilj navodno ima buđenje svijesti u žena vezano uz njihovo intimno zdravlje. Naime, već nekoliko mjeseci mnoge djevojke i žene u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zadru, elektronskom poštom primaju poruku u kojoj se apelira na osvješćivanje mladih djevojaka o štetnosti higijenskih uložaka za njihovo zdravlje. Nepoznati pošiljatelj, naime, ukazuje da higijenski ulošci kao i svaki proizvod imaju svoj rok trajanja te u skladu s tim, kako kaže, po isteku roka proizvođač ne odgovara za ženino zdravlje. Tvrdi se i da se higijenski uložak koji se nudi na policama supermarketa ne smije nositi dulje od 2 sata jer time žena automatski ugrožava i riskira svoje zdravlje. Isti dušebrižnik uz gore navedeno povezuje i porast broja oboljelih karcinoma grlića maternice te na kraju ukazuje da su ginekolozi upravo iz tih razloga prepoznali novopatentirane “prirodne” higijenske uloške. E-mail završava apelom “Spasimo mlade cure i dajmo im informaciju!”.
Stvaranje bespotrebne psihoze
Koliko u cijeloj ovoj priči ima istine, a koliko komercijalne propagande, upitali smo poznatog zadarskog ginekologa dr. Ivicu Vlatkovića:
– Higijenski ulošci su nešto što je danas nužno potrebno ženama. Prije nego se higijenski ulošci plasiraju na tržište, oni prolaze određene testove vezane uz trajanje i kvalitetu. Važno je istaknuti da su svi higijenski ulošci primjenjivi, korisni i dobri za svaku ženu, samo je važno pridržavati se uputa za uporabu svakog pojedinog proizvođača. Naravno, i na ovom polju postoji rat sukoba interesa, tako da ja ovo gore navedeno dovodim u vezu upravo s tim. Što se tiče navodnih posljedica i priča da ulošci mogu izazvati rak cerviksa maternice obične su gluposti! Patogeneza nastanka karcinoma cerviksa je poznata – HPV infekcija je jedan od glavnih čimbenika nastanka. Što se tiče same intimne higijene, općepoznato je da žena mora voditi brigu o svojoj higijeni. Jedan od najčešćih razloga posjeta žena ginekologu su vaginoze i upale rodnice kao posljedica poremećaja prirodne zaštite, odnosno pH rodnice. PH rodnice prosječne vrijednosti 4.1 je garancija da će žena imati manje problema. Danas postoje različite vrste lactobacila koji u rodnici stvaraju mliječnu kiselinu te na taj način stvaraju kiseli medij te tako pomažu da žena ima stabilno stanje u rodnici. Dakle, u praksi najčešći je upravo poremećaj tog pH-a, a kao posljedica toga dolazi do kliničkih manifestacija, svrbeža, peckanja, pojačanog iscjetka ili neugodnih mirisa zbog čega se žena zapravo obraća ginekologu, kaže dr. Vlatković.
Mnogi promotori potrepština za intimnu higijenu kako bi uzdigli svoj proizvod često seciraju konkurentski te s određenim izjavama i upozorenjima umjesto da osvještavaju žene, zapravo zgražaju te im stvaraju nepotrebnu psihozu oko nečega što je sastavni dio života. U posljednje vrijeme čujemo da su higijenski ulošci ni manje ni više nego kancerogeni, jer se pri izradi tretiraju kemikalijama, a sadrže navodno naftu i klor koji su štetni za zdravlje.
Pridržavati se upute za uporabu
– Mnogi se hvale proizvodom od prirodnih materijala kao optimalnim rješenjem za zdravlje. No što zapravo znače prirodni materijali? I oni se moraju tvornički proizvesti. Vrlo vjerojatno je da cijela ta industrija koja se bavi proizvodnjom higijenskih uložaka vrlo brzo dolazi, kao i farmaceutska industrija, do boljih, odnosno kvalitetnijih rješenja. Isticati kvalitetu jednih na račun drugih smatram da nije u redu. Kancerogenost nečega se provjerava u samoj tvornici, prije puštanja u prodaju. Tamo proizvod prolazi određene provjere i inspekcije koje se bave tim. Mislim da ne treba isticati proizvod kao bolji samo stoga što se vodi pod nazivom prirodni materijali. Obično ginekološki problemi žena nemaju veze s higijenskim ulošcima. S tamponima mogu pak imati i to ako ih žena predugo zadrži u sebi. U tom slučaju stvaraju se dobre predispozicije za upalu. Svi materijali koji se koriste u izradi higijenskih uložaka mogu kod nekih žena izazvati određene alergijske reakcije i to je zaista sve što sam u svojoj praksi zapazio. Važno je pridržavati se uputa na proizvodu jer proizvođač najbolje zna kakve je materijale koristio te koliko ti materijali mogu izdržati. Ne može ginekolog univerzalno odrediti koji je proizvod bolji te svako koliko se vremena uložak treba zamijeniti novim, istaknuo je dr. Vlatković.
Za vrijeme mjesečnice žena je najranjivija jer i sama menstruacijska krv djeluje lužnato, odnosno mijenja sama po sebi pH vrijednost rodnice. Često se ženama upravo po završetku menstrualnog krvarenja intenzitet upale često pojača te dobiju upravo gore navedene simptome. Isto im se događa i za vrijeme same ovulacije kada se pojačano luči mucinozni sekret iz cerviksa, koji sam po prirodi mijenja pH rodnice.
– Ovo su, prema mom mišljenju, više ratovi između tvrtki za prestiž na tržištu nego što je to objektivan problem. Ja taj problem ne vidim. Problem je isključivo životni. Svaka žena zbog raznih razloga, bilo da je pod stresom ili da uzima neke medikamente, antibiotsku terapiju ili kontraceptive, često naruši pH rodnice što dovodi do već navedenih simptoma.
Važno je istaknuti da se neke vijesti ne mogu i ne smiju tako spektakularno i dramatično prikazivati, jer u poplavi smo raznih vijesti u životu, a mislim da to ne spada u realno stanje. Svakom zdravstvenom problemu treba dati realne okvire. Problemi koji nastaju više su posljedica onog što se danas zna nego što se ne zna, kazao je Vlatković.