Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sanacija posedarskog igrališta “teška” tri milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

07.03.2010. 23:00
Sanacija posedarskog igrališta “teška” tri milijuna kuna


Radovi su započeli prije dvije-tri godine i odvijali su se u dvije faze. Vrijednost obnove i adaptacije, odnosno potpune sanacije nogometnog igrališta, je oko tri milijuna kuna. Investitori su resorno ministarstvo i Općina Posedarje s uloženih 1,7 milijuna kuna te sponzori, donatori i prijatelji nogometnog kluba HV Posedarje sa 1,3 milijuna kuna, kazao je načelnik Ivica Juričević
U nazočnosti izaslanika Nogometnog saveza Zadarske županije Milivoja Dujele, povjerenika IV. HNL jug – podskupina A, predstavnika lokalnih vlasti, vodstva Nogometnog kluba HV Posedarje predvođenog predsjednikom Antom Klancem te brojnih Posedaraca i žitelja okolnih naselja, posedarski načelnik Ivica Juričević u subotu je prigodnim slovom otvorio potpuno obnovljeno nogometno igralište HV Posedarje, odsad službeno zvano Stadion “Gordan Demo”.
Prva utakmica na ovom istinskom “čudu” od travnjaka uzgojenom u Slavoniji i Baranji, u osječkom Floringu d.o.o., obiteljskoj tvrtki u vlasništvu obitelji Slabak, odigrana je između domaćina HV Posedarje i Rudara iz Siverića. Početni udarac simbolično su izveli unuci rano preminule posedarske nogometne legende Gordana Deme, Ivano i Toni. Obred blagoslova je predvodio župnik Posedarja otac Mario Fundak.
Volonterski rad entuzijasta
– Radovi su započeli prije dvije-tri godine i odvijali su se u dvije faze. Vrijednost radova obnove i adaptacije, odnosno potpune sanacije nogometnog igrališta, je oko tri milijuna kuna. Investitori su resorno ministarstvo i Općina Posedarje s uloženih 1,7 milijuna kuna te sponzori i donatori, prijatelji nogometnog kluba HV Posedarje s 1,3 milijuna kuna. Radovi su izvedeni i uz nesebičnu pomoć volonterskog rada posedarskih nogometnih entuzijasta, istaknuo je Juričević, bivši posedarski nogometaš, član “zlatne” momčadi koja se 1982. godine plasirala u tada izuzetno kvalitetnu Dalmatinsku ligu.
U kraćem prigodnom govoru Juričević je istaknuo da je otvorenje nogometnog igrališta najvažnije za mladež.
– Uvjeren sam da će ulaganja u infrastrukturu doprinijeti i sportskom uspjehu posedarskog nogometa te znatno pospiješiti rad mlađih kategorija, poželio je Jurjević dodavši kako za preostali dio poslova finalizacije uređenja igrališta trebaju dobronamjerne sponzore.
Juričević se potom biranim riječima zahvalio Općini Poličnik i načelniku Davoru Lončaru na hvalevrijednom gostoprimstvu nogometnom klubu HV Posedarje na igralištu NK Dragovoljac tijekom radova na posedarskom igralištu, te svim dosadašnjim vodstvima u povijesti kluba, naročito generaciji tadašnje NK Sloboda Posedarje koja je u predvečerje Domovinskog rata 1991. godine nogometni dres zamijenila onim Hrvatske vojske.
– Da nije bilo tog otpora, prkosa i želje za slobodom danas ne bismo bili ovdje u ovoj svečanoj prigodi kada završavamo još jedan od brojnih projekata, naglasio je Juričević.
– Ovu prigodu koristim da zahvalim svim dobrim ljudima i gospodarstvenicima koju su pomogli da zajedno s nama realiziramo ovaj projekt i što možemo podijeliti radost završetka jednog velikog i značajnog projekta, kako za mještane tako i za Općinu Posedarje.
Loža za snimatelje
Stoga svi oni koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovoj izvedbi imaju razloga za ponos i slavlje, stoga im iskreno čestitam, poručio je Juričević.
Kompletni završetak radova podrazumijeva niveliranje terena od čak 2,8 metara razlike razine zemljišta, potpuno novu drenažu sa sustavom tipa “riblja kost” u koji su položene drenažne perforirane cijevi tipa “Mildren”, najsuvremeniji sustav automatskog navodnjavanja tipa “Rain Bird”. Posedarsko nogometno igralište sada udovoljava međunarodnim standardima, osim svlačionica i potrebnog dijela natkrivenih tribina.
Da bi se igralište tlocrtnih dimenzija 95×55 metara po UEFA-inim propisima dovelo na 115×70 metara, od privatnog vlasnika kupljeno je oko 650 metara četvornih zemljišta na istočnoj strani igrališta. Klupe za rezerve igrače i delegata umjesto na sjevernoj postavljene su na južnoj strani igrališta, na dijelu igrališta uz Jadransku magistralu. Postavljena je i visoka kućica, loža za snimatelje. Zbog zaštite nogometaša cijeli ogradni zid obložen je zaštitnim stiroporom debljine 500 milimetara. Obnovljena je i tribina, podsjetio je Ivica Juričević. Povjerenik Milivoj Dujela zahvalio je čelništvu kluba i općine na ovom zaista velikom nogometnom igralištu te je ustvrdio znatan iskorak u kvaliteti igranja i infrastrukture na nogometnim igralištima u Zadarskoj županiji koji se nastavljaju završetkom radova na igralištu NK Sabunjar u Privlaci i početku radova na igralištu NK Zlatna luka u Sukošanu.
Zbog iznenadne smrti mlade majke, trudnice iz Slivnice Donje, koja se dogodila dan ranije, izostalo je veće slavlje u povodu ovog velikog događaja. Ono će se prema Juričevićevoj najavi najvjerojatnije održati prigodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja općinskog HDZ-a, 18. ili 19. ožujka.