Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Škraping je jedinstven u svijetu

Autor: Ante Vidović

07.03.2010. 23:00
Škraping je jedinstven u svijetu

Foto: Adam VIDAS



Zadovoljni smo kako je sve proteklo i možemo reći da je cijela manifestacija uspjela. Dogodine će Škraping biti jedan od Hrvatskih otočnih proizvoda, zašto je već pokrenut postupak registriranja, rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin
Na Svijetu ima puno natjecanja po kamenjima, ali samo je jedan Škraping. Ovo je jedinstven događaja, kao što je jedinstvena i toplina ovdašnjih ljudi, kazao je Slovenac Bojan Jevševar, pobjednik ultra utrke «Škraping – Pašman Revival 2010.». Njegove riječi najbolje opisuju petu po redu škraping utrku koja je održana u subotu na prostoru općine Tkon na Pašmanu. Ovogodišnji Škraping okupio je čak 370 škrapera iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije različitog spola, uzrasta i zanimanja koji su svaki na svoj način prešli oko četrdeset kilometara dugu ultra stazu ili dvadesetak kilometara light stazu.
U okruženju prirodnih vrijednosti
Pobjednik je četrdeset kilometarsku škrapavo-brdovitu stazu na pojedinim dijelovima obraslu gustom makijom pretrčao za nešto manje od pet sati. On i ostali ultraši u potrazi za jedanaest kontrolnih točaka nisu trebali pokazati samo zavidnu tjelesnu i psihičku izdržljivost, već i znanje orijentacije u prirode te korištenje karte i kompasa. Puno ležernija je bila light staza koja je svim sudionicima ponudila dan u čistoj prirodi i mogućnost da spoznaju gdje se nalaze njihova ograničenja. Većina škrapera odlučila se na kombinaciju laganog hoda uz malo trčanja uživajući istovremeno u prekrasnim panoramskim pogledima na Kornate, Dugi otok, Velebit, Vransko jezero, istraživanju kamenog Ugrinića dvora i nonšalantnom preskakanju preko škrapa južne obale Pašmana.
Utrka je protekla u najboljem redu, GSS-ovci koji su se brinuli za sigurnost sudionika nisu imali posla. Bilo je samo četiri lakše ozljede. Svake pohvale zaslužuju organizatori i njihovi volonteri koji su se pobrinuli da sve protekne savršeno – od jutarnjih prijava bez gužvi, osiguranja dovoljne količine tekućine za piće na stazi, pa do besprijekornog prijema škrapera nakon završetka staze i spektakularnog zatvaranja.
Škraping Hrvatski otočni proizvod
– Zadovoljni smo kako je sve proteklo i možemo reći da je cijela manifestacija uspjela. Dogodine će Škraping biti jedan od Hrvatskih otočnih proizvoda, zašto je već pokrenut postupak registriranja, rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.
– Škraping se vratio na Pašman. U cijelom događaju najbolji su bili naši volonteri koji su fantastično odradili svoj posao. Mladi su shvatili da je to njihov treking, prozor u svijet s kojim se Pašman može povezati s kopnom, rekao je inicijator Škrapinga i direktor AK Soline iz Biograda Josip Tomić.
Škraping je dobio podršku i od Ministarstva turizma, koje je bilo jedan od pokrovitelja cijelog događaja iako ne novčani.
– Ovu manifestaciju smatramo vrlo vrijednom. Posebno nam je drago što se turizam odvija preko zime, da nije fokusiran na ljeto. Ministarstvo će pozvati upravu Škrapinga da se jave na naše programe kako bi ih i financijski mogli poduprijeti, rekla je Dajana Kolundžić, voditeljica Odsjeka za mjere i programe razvoja ruralnog turizma pri Upravi za posebne oblike turizma i turizma na kontinentu.


Pobjednici “Škraping – Pašman Revival 2010.”


U ultra konkurenciji kod muškaraca prvo mjesto osvojio je Bojan Jevševar koji je stazu prošao za 4 sata 58 minuta i 19 sekunda. Deset sekundi iza njega na cilj je stigao Silvester Rožman. Treći je Goran Lesnjak (5:22:12). Kod žena prvo mjesto u ultra konkurenciji osvojila je Anica Hribar (6:45:40), drugo Paula Vrdoljak (7:49:35), treće Nada Bilobrk (9:10:12).
U light konkurenciji kod muškaraca prvo mjesto osvojio je Petar Kumer (2:24:21), drugo Ivo Pešić (2:29:36), a treće Igor Buić (2:38:40). Kod žena u istoj konkurenciji prva je Tanja Poropat (3:17:37), druga Jelena Brezak (3:31:55), a treća Ana Gudalović (3:31:59).




 


Hrvatska treking liga počela sa Škrapingom


S pašmanskim Škrapingom počela je Hrvatska treking liga u okviru koje se održava šest utrka.
– Škraping je najmasovnija utrka u Hrvatskoj treking ligi. On uz svoju sportsku težinu doprinosi i razvoju i masovnosti turizma u vansezonskom djelu godine, rekao je koordinator Hrvatske treking lige Šimun Cimerman.


 


JANA MIJAILOVIĆ: Škraping pozitivan događaj za hrvatske sportske prilike


Subotnjem Škrapingu prisustvovala je i najpoznatija zadarska alpinistkinja Jana Mijailović. Jana je na svim dosadašnjim Škrapinzima bila kao članica Hrvatske gorske službe spašavanja, a ovog puta došla je kao gošća.
– Prvi put kada se Škraping organizirao bila sam stvarno iznenađena što dogodilo nešto tako pozitivno za hrvatske sportske prilike. Ovakve događaje navikli smo gledati vani, dok se kod nas ovakvi čudni sportovi, kako ih ljudi zovu, jako teško događaju. Vani je to normalno i u Sloveniji svako mjesto ima jednu ovakvu utrku, rekla je Jana Mijailović.
Inače Jana planira novi pohod na najviši svjetski vrh Mt. Everest koji bi mogao biti u ožujku 2012. godine.