Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Špiro Guberina – Čovjek koji daruje osmijeh

Autor: Nives Gajdobranski

07.03.2010. 23:00
Špiro Guberina – Čovjek koji daruje osmijeh


Prava, velika svečanost održana je u nedjelju uvečer u zagrebačkome HNK. Jer, slavljenik je bio nitko drugi nego dobar čovjek i sjajan glumac Špiro Guberina. Čestitku ministra kulture Bože Biškupića pročitao je te večeri njegov pomoćnik Srećko Šestan: »Malo je hrvatskih umjetnika koji se poput Špire Guberine mogu pohvaliti s 50 godina umjetničkog djelovanja. Od 1959. godine, i uključivanja u dramski ansambl zagrebačkog HNK, Špiro Guberina je stekao statusu prvaka Drame ostavivši brojnim ulogama velik trag u hrvatskom glumištu«.
 Brzojav s čestitkama Guberini je uputio i predsjednik Republike Ivo Josipović, a fešti su prisustvovali brojni uglednici iz klturnog i javnog života Zagreba i cijele Hrvatske, posebno naravno iz Dalmacije. Priredba je bila zanimljiva, pa je tako slavljenik na pozornicu stigao s BMW-om zadarske registracije!
Prikazan u HNK-u ovom prigodom 30-minutni dokumentarni film »Špiro«, redatelja Jadranka Pongraca, kao i dan ranije na programu HTV-a. Daje se tu izvrstan portret poznatoga glumca, koji je i svoju govornu manu velikim talentom i radom pretvorio u prednost. Govori o tome otvoreno i bez zadrške Špiro u tom filmu u kojem ga vidimo u raznim ulogama, a govorio je i o puno drugih stvari i osoba Posebno mjesto ima uvijek kod špire „njegov najdraži profesor”, veliki književnik Ranko Marinković. Zato je Špiro i osnovao kazalište ‘Kiklop’, zato je i glumio mnoge njegove uolge, koje mu odgovaraju „jer su to punokrvni likovi” – kaže slavljenik. A ujedno su o Špiri govorili njegovi kolege i glumci, sve redom lijepe riječi pune poštivanja: Vedran Mlikoa, Vasta Knezović, Siniša Popovič i Edo Galić. Lijepo je bilo saznati mnoge detalje, lijepo je bilo čuti i vidjeti Špirin zarazni smijeh. Jer, kako kaže Vlasta, on je čovjek koji oko sebe širi radost i daruje osmijeh. Naravno, nije Špiro ni bez mana, pa tako na probe dolazi u zadnji ćas, ponekad zavoravlja tekst itsl. Ali, kažu, tko mu ne bi oprostio…
Odličan dokumentarac, ponovimo, o glumcu kojega publika obožava, pa i po televizijskim ulogama. A on, kao popularni Srikan iz slavne serije Velo msto, za Netjaka tj Ivu Gregurevića kaže da je „učio od njega”, a isto tako i od Ivice Vidovića. Oboje su mlađi od njega, ali Špipro ne bi bio to što jest da druge ne uzdiže. I ne cijeni. Onako vedar ide on u nove uloge, ako ne u HNK, jer je u zasluženoj mirovini, onda na Tv ekranima. Gdje glumi glavnoga zavodnika u seriji koja se događa u umirovljeničkom domu. Bit će to opet lijepi susret sa sjajnim glumcem. Koji, kaže, kad želi nešto promijeniti u svom životu uđe u auto i da žmigavac te ide u novom smjeru. Želimo mu još puno takvih smjerova na obostrano zadovoljstvo. Uz čestitke za ono što je dosad napravio, uz osmijeh od njega očkekujemo još mnoge nove uloge!