Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve manje kandidata za vozačke ispite

Autor: Elza Radulić-Toman

07.03.2010. 23:00
Sve manje kandidata za vozačke ispite

Foto: Filip BRALA



Kako saznajemo od direktora zadarskog Crvenog križa Bore Galca, u prošloj je godini tečaj iz prve pomoći za polaganje vozačkoga ispita prošlo tek 1.356 kandidata


Ovih su se dana osnovne i srednje škole u Zadarskoj županiji prijavljivale za ovogodišnje natjecanje iz pružanja prve pomoći. Saznajemo da se prijavilo po šest škola, osnovnih i srednjih, a natjecanju koje je zakazano za 20. ožujka, domaćin će biti zadarska OŠ “Šimun Kozičić Benja”. Pobjednici će se dalje natjecati na višem, mađužupanijskom natjecanju, koje će ove godine biti u Kninu.
Učenike za to natjecanje svake godine priprema Gradsko društvo Crvenoga križa i to uspješno, čemu je dokaz uspjeh zadarskih učenika. Lani je tako pobjedu na međužupanijskom natjecanju odnijela zadarska Medicinska škola, a na državnome zadarska OŠ “Kruno Krstić”.
Pripremanje učenika za natjecanje u pružanju prve pomoći samo je jedno od više djelatnosti Gradskoga društva Crveni križ Zadar, koje prvu pomoć “predaje” i u okviru zaštite na radu, kao i kandidatima za vozačke ispite.
Zanimljivo je da dugo već nije bilo manje zainteresiranih za tečajeve prve pomoći kao pripreme za polaganje vozačkog ispita. Sve manje ljudi se odlučuje za vozačke ispite, a razlozi se traže u sve većoj krizi i neimaštini građana.
Kako saznajemo od direktora zadarskog Crvenog križa Bore Galca, u prošloj godini je tečaj iz prve pomoći za polaganje vozačkoga ispita prošlo tek 1.356 kandidata. Kako je to malo, dovoljno govori podatak da je takvih kandidata ranijih godina znalo biti i do dvije tisuće. Slična je situacija i kod tečajeva zaštite na radu, što po propisima moraju proći zaposlenici u većim radnim organizacijama. Kako je njih sve manje, tako je manje i kandidata. Lani je u 31 grupi bilo tek 412 kandidata! To bi zajedno, ustvari, bila tek jedna srednja tvrtka.