Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tko će sanirati arbanaško ruglo?

Autor: Anamarija Bilan

07.03.2010. 23:00
Tko će sanirati arbanaško ruglo?

Foto: Adam VIDAS



Dino Bailo, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi informirao nas je da je Gradsko vijeće Zadra još u srpnju 2008. godine donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja uvale Bregdetti i Punte Bajlo. Bailo navodi da su tom prigodom iz Grada MO Arbanasi pitali za mišljenje o uređenju, što su oni i učinili, stavili na papir te u rujnu 2008. godine proslijedili Gradu
Turistički kamp na Punti Bajlo već gotovo 20 godina stoji napušten i nesređen, a sanitarni kompleks koji se nalazi u samom središtu cijelog kampa, isto toliko vremena stoji prazan i derutan. Taj prostor u kojem su nekad bili tuševi, umivaonici i zahodi, za korisnike kampa već je dugo izvan funkcije, ali neki sugrađani ga ipak koriste pa se smrad zna širiti i desecima metara daleko.
Mnogi se pitaju zašto se taj sanitarni kompleks ne sanira i ne uredi pa da ga mogu koristiti mnogobrojni kupači koji se tijekom ljeta kupaju na jednoj od ljepših plaža u Zadru.
No postavlja se pitanje u čijoj je nadležnosti ta plaža te tko bi trebao urediti taj dio grada.
Iako su plaže kao pomorska dobra do sada bile u nadležnosti Zadarske županije, na posljednjem je kolegiju župan Stipe Zrilić podržao inicijativu o prijenosu ovlasti za koncesioniranje na Grad Zadar.
Prebacivanje loptice odgovornosti
Ako se ova odluka usvoji na sljedećoj županijskoj skupštini, Grad Zadar bi imao nadležnost nad davanjem koncesija i nad vođenjem uređenja plaža na području grada.
Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Zadarske županije su nam rekli da je na području Punte Bajlo utvrđena granica pomorskog dobra i unutar pojasa pomorskog dobra se nalazi manji dio same Punte.
– Područje koje se ranije koristilo kao kamp najvećim dijelom nije unutar pomorskog dobra i na tim česticama zemlje postoje upisi vlasništva tako da bi se za namjenu prostoru trebalo obratiti vlasnicima i Gradu Zadru u čijoj je nadležnosti utvrđivanje namjene prostora putem prostornih planova. Na predmetnom području nije ni dodijeljena koncesija na pomorskom dobru tako da je taj dio pomorskog dobra u općoj upotrebi. Sukladno članku 10. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, o dijelu pomorskog dobra u općoj upotrebi koje se nalazi na njenom području (pomorsko dobro izvan lučkih područja koje nije koncesionirano), vodi brigu o zaštiti i održava jedinica lokalne samouprave, objasnili su iz Županije.
Iz Gradske uprave su nam rekli kako ne mogu govoriti ništa detaljnije o planovima za uređenje Punte Bajlo dok se ne usvoji odluka župana. Međutim, rekli su da će, ukoliko se ta odluka usvoji, Grad Obalama i lučicama najvjerojatnije prepustiti upravljanje nad plažama. Osim toga napravit će i studiju kojom će utvrditi što bi bilo najbolje napraviti na tim plažama. Također pretpostavljaju kako će najvjerojatnije plaže dati u potkoncesije dok će održavanje obavaljati oni.
Dino Bailo, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi informirao nas je da je Gradsko vijeće Zadra još u srpnju 2008. godine donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja uvale Bregdetti i Punte Bajlo.
@Punta Bajlo za rekreativce
Bailo navodi da su tom prigodom iz Grada MO Arbanasi pitali za mišljenje o uređenju, što su oni i učinili, stavili na papir te u rujnu 2008. godine proslijedili Gradu. No od tada je cijeli projekt stao te se nakon toga nitko iz Grada nije javio i kazao što se dalje planira s tim.
– Mi želimo da se taj dio grada uredi. Želimo da lučica u uvali Bregdetti ostane luka za 400-tinjak brodova jer ona ima veliko značenje za lokalno stanovništvo. Osim nje, ovim bi se uređenjem zahvatili i Klemenat i Punta Bajlo te sam kamp. Potrebno je definirati taj prostor kao mjesto za sport, rekreaciju i odmor te dovesti kamp u red. Želimo da se kamp uredi kao javna plaža, da ima sanitarni čvor i ugostiteljski objekt te sve što ide uz to, ispričao je Dino Bailo želje mjesnog odbora, ali i većine žitelja Arbanasa.
U Gradskoj upravi smo provjerili što se dogodilo s projektom urbanističkog uređenja Punte Bajlo. Dobili smo informaciju da je projekt stao te da ne znaju zašto. Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, izvijestila nas je da je razgovarala s Matkom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša u čijoj je nadležnosti ovaj slučaj. Segarić je obećao da će razgovarati s gradonačelnikom o tome zašto je plan stao te će tek tada imati detaljne informacije.