Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bibinjski gusari spalili Onura

07.03.2011. 23:00
Bibinjski gusari spalili Onura


Nakon šest mjeseci i 180 prikazanih epizoda turske sapunice “1001 noć” i sretnog završetaka ljubavne sage Šeherezade i Onura, potpuni obrat. Dok je do ušiju zaljubljeni bračni par bio na krstarenju luksuznom jahtom u blizini somalijske obale, Onura su oteli pirati s gusarskog broda iz Bibinja. Potom su s plijenom, ploveći nemirnim svjetskim morima, uplovili u pitomi bibinjski Jaz i na Velikoj obali pred oko 1.500 ljudi u nedjelju predvečer ga osudili i spalili na lomači.
Bibinjska višedesetljetna tradicija “Maškara u Bibinjan” nije ni ove godine iznevjerila očekivanja mještana i brojnih gostiju. Nakon što su proteklog petka dječje maškare zavladale selom, u ovu nedjelju raspjevana maškarana svita obilazila je od ranog prijepodneva do kasnog poslijepodneva cijelo Bibinje.
Udruga Bibinjski maškari s točno 68 isto odjevenih gusara i gusarica napravili su jedno od dosad najspektakularnijih maškaranih finala. Velika obala bila je pretijesna da primi sve znatiželjnike. I najizbirljiviji gledatelji morali su pustiti kočnicu i uživati u maškaranom ludilu. Šteta što zbog pijeteta prema Šeherezadi, koja je svojom ljepotom sasvim omađijala prijeki sud, nisu pročitane uobičajene šaljive “kritike” aktualnog političkog trenutka i gotovo svakog Bibinjca posebno. Ipak nitko nije uspio spasiti Krnju Onura od paklenog ognja. Maškarana ludovanja nastavljena su cijelu noć.