Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Da žene i majke u društvu budu priznate kako i dolikuje

07.03.2011. 23:00
Da žene i majke u društvu budu priznate kako i dolikuje


Antifašisti i antifašistički borci Zadarske županije jučer su u prostorijama njihove udruge prigodno obilježili Međunarodni dan žena, a okupljene žene dobile su i prigodni dar, crvene karanfile. Priređen je svečani skup uz skromni domjenak, a uz hranu i piće te karanfile u rukama pripadnica ljepšeg spola, antifašistima dobrog raspoloženja nije nedostajalo. U prostorijama udruge pjevale su se pjesme iz prošlih vremena, uz neizostavan dekor slike i biste Josipa Broza Tita, predsjednik udruge uputio je čestitku svim ženama.
– Ovom prigodom želim svim ženama čestitati njihov praznik i želim da se u današnjem društvu bolje osjećaju. Stanje nije dobro i izgubljeno je mnogo radnih mjesta, želim da se to popravi te omogući zapošljavanje žena kao nosioca većeg dijela društva i zbog njihove uloge u povijesti, kazao je Vinko Pedišić, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Zadarske županije istaknuvši kako želi da žene i majke budu u društvu priznate kako to i dolikuje.
Kako su nam kazali, obilježavanje ovog datuma u svjetlosti je sedamdesete obljetnice početka Narodno-oslobodilačke borbe u Hrvatskoj, a uvjereni su kako će taj jubilej biti dostojno obilježen u cijeloj RH.
– Povijesna je činjenica da je u NOB-u u Hrvatskoj, s puškom u ruci, sudjelovalo 43,660 žena, od kojih je svoje živote položilo 4,579 te da je njih 40,150 stradalo kao žrtve fašističkog terora. Od 290 proglašenih narodnih heroja bilo je i 18 žena, a njih 14 dalo je svoje živote u narodno-oslobodilačkim borbama Hrvatske, kazao je Vinko Pedišić.