Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Đuro i Bela u vrtlogu vremena

07.03.2011. 23:00
Đuro i Bela u  vrtlogu vremena


Plesna udruga “Gesta” sinoć je pred punim kazalištem izvela dramsko-plesnu kazališnu produkciju “Karnevalski vremeplov”. U predstavi sudjeluju polaznici plesne udruge Gesta, a autorica i redateljica je voditeljica plesne udruge Nena Jurišić, dok sporedne uloge imaju Sanja Zalović, Aurora Sara Bjelanović i Anđela Majica. Predstavi se u ulozi Đure Gramofona pridružio Hrvoje Dukić, amaterski glumac zadarske kazališne družine “Treća skupina zemljopisnog rizika”. On je ujedno i autor teksta. Uloga Đurine pomoćnice Bele pripala je devetogodišnjoj Niki Zekić.
 Rad na predstavi trajao je dva ugodna, ali vrlo naporna mjeseca, rekla je Nena Jurišić.
– Ovo je naša prva suradnja s Hrvojem, no vjerujem ne i posljednja, istaknula je Jurišić.
 Predstava govori o profesoru Đuri i njegovoj pomoćnici Beli koji s vremenskim strojem, kojeg je konstruirao profesor, moraju otputovati u prošlost i budućnost, pod uvjetom da ne mijenjaju prošlost i ne utječu na budućnost. Kako profesor nije usavršio vremeplov, u svakom vremenu mogu ostati svega pet minuta.
 Prvo odredište ovo dvoje putnika je vrijeme baroka gdje moraju otkriti parfem koji su koristile barokne dame. Đuro i Bela iz baroka “lete” u 2058. godinu sa zadatkom da otkriju pripadaju li signali koje primaju iz svemira “malim zelenima” i jesu li prijateljski raspoloženi. Sljedeća stanica je 1972. godina gdje u disco klubu moraju prepoznati Đurine roditelje. Iz 20. stoljeća dvojac odlazi u 51. godinu pr. Kr u stari Egipat sa zadatkom da istraže je li Kleopatra najljepša žena na svijetu. Kako su živjeli kauboji i jesu li Indijanci bili dobri meteorolozi, Đuro i Bela su provjerili u godini 1855. Dvojac nije zaobišao ni vrijeme vitezova i kralja Artura. U godinu 1100. dolaze sa zadatkom kako bi spasili princezu zatočenu u zamku i dobili titule viteza. Na kraju predstave odlaze u hladnu Rusiju 1903. godine tražeći dvorac Snježne kraljice.