Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novinarkama, trgovkinjama i konobaricama najteže

07.03.2011. 23:00
Novinarkama, trgovkinjama i  konobaricama najteže


Članovi zadarskog HNS-a, predvođeni predsjednicom Vesnom Sabolić, predsjednicom Interesnog odbora žena HNS-a Mirnom Polić i predsjednicom Ženske inicijative Podružnice Zadar Mirjanom Dopuđ, danas su u zadarskom kafe baru “Lovre” održali susret sa zadarskim novinarima te tako prigodno obilježili Međunardoni dan žena.
Tom su prigodom novinarkama i gošćama kafe bara uručile simbolične čestitke, koje su izradile same zadarske HNS-ovke u radionici koju je vodila zadarska slikarica Silvijana Dražović. Male, ali vrlo kreativne čestitke, ukrašene su porukama namijenjenima prvenstveno ženama, ali i muškarcima kojima bi trebale poslužiti kao podsjetnik na ženska prava i mukotrpnu borbu koja je službeno započela prije točno 100 godina. Ta se borba nastavlja i nije laka, jer društvo u kojem muškarci kao “jači” spol i dalje vode glavnu riječ, nema previše razumijevanja za žene pa su one i danas potplaćene, nesigurne, preopterećene kućanskim poslovima i brizi za obitelj, mnoge su nezaposlene i to u pono većem broju nego muškarci, a ono što je najgore, izložene su i raznim oblicima zlostavljana.
Kako je u svom prigodnom tekstu otisnutom na čestitkama napisala slikarica Silvijana Dražević, “žena i u Europskom parlamentu treba još 200 godina da dostigne razinu prava muških parlamentaraca”.
HNS je za Međunarodni dan žena otisnuo i prigodni letak s fotografijama i kratkim biografijama osam hrvatskih žena koje su obilježile našu povijest – učiteljice Marije Jambrišak, književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke, slikarice Slave Raškaj, kondukterke Paule Landsky, skladateljice Dore Pejačević, znanstvenice Zlate Bartl, političarke i ekonomistice Savke Dabčević Kučar i teoretičarke filozofije Blaženske Despot. O tim se ženama gotovo ništa ne uči u školama, a gotovo da ne postoje ni ulice i trgovi koje nose njihova imena. Uz čestitku koju su zadarski HNS-ovci uputili svim ženama našeg grada i županije, ovom su prilikom razgovarali i sa zadarskim novinarkama te o problemima s kojima se one susreću obavljajući zadatke.