Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Partizan test za dvije utakmice odluke

07.03.2011. 23:00
Partizan test za dvije  utakmice odluke


Mislim da će taj test pokazati još neke novosti, koje nisam znao, jer sam čuo da je Zadar do sada igrao bolje vani nego kući. Nadam se da će sutra to potvrditi pa da budemo barem u egalu s Partizanom – zaključio je Grdović


Kako li je  samo laknulo zadarskim  košarkašima nakon pobjede protiv Cibone  prošle subote. Jer nakon  što je Crvena zvezda dan ranije  pobijedila Širokog, nakratko  se našla u poziciji da ima dvije  pobjede više od Zadra. Jednu,  plus bolju koš razliku u  međusobnim susretima. No, to  Zadranima nije predstavljao  dodatan pritisak uoči derbija  sa Zagrepčanima, već samo  dodatan motiv. Borbenost, koju su pokazali od prve do posljednje minute, bila je na zavidnoj razini, a to im je, u  kombinaciji sa solidnom kvalitetom igre, te velikom  podrškom s tribina, donijelo zlata vrijedna dva  boda. Da su to izgubili,  vjerojatno bi se mogli  početi pozdravljati s NLB ligom, najmanje na jednu sezonu. Ovako, ostali su na životu i dohvatili Zvezdu, s kojom  će vjerojatno voditi mrtvu utrku do posljednjeg kola.
Beograđani su i dalje u minimalnoj prednosti, zbog one visoke  pobjede na Višnjiku krajem siječnja, no u posljednja tri kola  imaju mnogo teži raspored.  Ponovit ćemo ga još jednom.  Sutra igraju Partizan – Zadar i  Cedevita – Zvezda, potom u  nedjelju Zadar – Hemofarm i  Zvezda – Olimpija, a u posljednjem kolu sljedeće srijede  Zadar gostuje kod Širokog, a  Zvezda kod Zagreba. Da bi  izbjegao posljednje mjesto,  Zadru treba pobjeda više.
Neizvjesno do kraja
Mnogo je mogućih raspleta,  kako u borbi za ostanak, tako i  u borbi za Final four, a ne treba  smetnuti s uma da je većini  momčadi svaka pobjeda važna,  bilo zbog euroligaških bodova,  mjesta u Europi ili nacionalnog koeficijenta, koji određuje  koliko će koja zemlja imati  predstavnika u ligi sljedeće sezone, ne računajući pozivnice.  Uglavnom, sve je još u potpunosti otvoreno, a s momčadskog aspekta razmišljanje je  prilično jednostavno. Treba se  maksimalno pripremiti za prvu  nadolazeću utakmicu i dati sve  od sebe za pobjedu. Tek onda  se mogu pogledati ostali rezultati i stanje na tablici.
A  sljedeći ispit pred Zadranima  je gostovanje u Pioniru. Jednom su ove sezone tamo već  pobijedili, ali ovoga puta ih ne  čeka Crvena zvezda, nego Partizan, momčad koja je igrala  drugi krug Eurolige. Dalje Beograđani nisu mogli (1-5), ali  su odigrali pet vrlo dobrih  utakmica, uključujući posljednju pobjedu na gostovanju  kod Efes Pilsena. Samo ih je  Real u Madridu lako dobio 20  razlike, dok su na gostovanju u  Sieni, te u trima domaćim porazima bili u igri do samoga  kraja. Sve to dovoljno govori o  snazi ove momčadi, koja nije  jaka poput onog prošlosezonskog stroja Duška Vujoševića,  ali još uvijek izaziva respekt  kod svakog protivnika. Zadrane dočekuju kao apsolutni favoriti, tim više što bi tom pobjedom i teoretski potvrdili  plasman na završni turnir pa  im motivacije sigurno neće nedostajati. Uostalom, vjerojatno se žele i revanširati za poraz  na Višnjiku, kada je Zadar odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone. No, štošta se  od tada promijenilo u zadarskom sastavu. Treći ovosezonski trener, Josip Grdović, uoči  puta u Beograd, razmišlja ovako.
Povećati rotaciju
– Idemo odigrati što bolje i  što kvalitetnije. Nadam se da  ćemo to i ostvariti, s obzirom  da je momčad već pokazala  određeni pomak u kvaliteti  igre i pristupu, kako na treningu, tako i na utakmici. Pokušat ćemo, ako bude moguće,  povećati broj igrača u rotaciji,  budući da smo protiv Cibone  nastojali igrati sa što manje  izmjena. To je važno, zato što u  kratkom razdoblju igramo nekoliko vrlo važnih utakmica i  nemamo vremena za oporavak. A mislim da su Hemofarm  i Široki dvije utakmice, gdje će  se odlučivati mnogo toga.
Zadar je u gostima svladao  Zvezdu, još tamo krajem listopada prošle godine, te Hemofarma sredinom prosinca.  Ove godine vani nije pobijedio  nikoga. Gubio je kod Nymburka, Radničkog i Krke, te  triput u Eurochallenge kupu.  Partizan je, pak, kod kuće ove  sezone u Jadranskoj ligi poražen samo jednom i to u prvom kolu od Budućnosti. Ostalih sedam puta gubio je na  gostovanjima, a da je Pionir  teško osvojiv teren zapravo i  nije neka novost. Tako je to već  godinama. Jedinu pobjedu na  gostovanju kod Partizana, Zadrani su ostvarili u prvoj  međusobnoj utakmici ovih  klubova u regionalnoj ligi, 22.  listopada 2004., no tada je domaćima nedostajalo dosta  ključnih igrača. Ako bi to uspjeli ponoviti sutra, bila bi to  prvoklasna senzacija.
Držati egal
– Partizan je izvanredna  momčad. Imaju nositelje igre,  koji su već nekoliko godina u  momčadi, poznaju se i nastavili  su rad trenera, koji je ostavio  dubok trag, Dule Vujoševića.  Njegov pomoćnik je nastavio  na tom putu i to je sasvim  sigurno jedan od glavnih kandidata za naslov pobjednika  regionalne lige. Ova utakmica  nam je test za dvoboj s Hemofarmom. Mislim da će taj  test pokazati još neke novosti,  koje nisam znao, jer sam čuo  da je Zadar do sada igrao bolje  vani nego kući. Nadam se da će  sutra to potvrditi pa da budemo barem u egalu s Partizanom – zaključio je Grdović.
Svjestan je zadarski strateg  što njegovu momčad čeka u  Beogradu i zato je s obje noge  čvrsto na zemlji. No, ako se  kojim slučajem ukaže prilika  da favoritu otrgnu dva boda,  sigurno će je pokušati iskoristiti. Naravno, za to će trebati  odigrati gotovo savršenu utakmicu, nadskakati protivnika,  ne gubiti lopte, imati sjajnu  šutersku večer, čvrstu obranu,  sa što manje ili bez crnih rupa… Neće to biti nimalo lako,  ali treba krenuti od onih osnovnih preduvjeta, koje su ispunili protiv Cibone, vjere i  borbenosti. Od podbacivanja  do posljednjeg zvuka sirene.


Ipak u 20 sati




Iako se, prema prvotno  određenom terminu, utakmica između Partizana i Zadra trebala  igrati sutra u 18 sati, ona je ipak,  zbog televizijskog prijenosa (Arena sport), pomaknuta za 2 sata  kasnije. U 18 sati će u Sutinskim  Vrelima igrati Cedevita i Zvezda, a  Partizan i Zadar svoj će susret u  Pioniru početi u 20 sati.


U Beograd ne idemo izgubiti


Miro Bilan, unatoč velikoj bodovnoj razlici, vjeruje da Zadar u  Beogradu nije bez šansi.
– Očekuje nas vjerojatno najteže gostovanje. Partizan ove sezone možda  ne igra kako se očekivalo, ali vrlo je izgledno da će ponovno biti na Final  fouru. Opet su jedni od glavnih favorita za naslov. Ipak, mislim da smo u  našoj prvoj međusobnoj utakmici u Zadru pokazali da možemo s njima  igrati. Istina, od tada se dosta toga promijenilo, ali vjerujem da se, ako  odigramo hrabro i muški, možemo nositi s njima i u Beogradu.
Bit će velike borbe pod košem. Tamo su Jawai, Katić, Gist…
– I ne samo pod košem. Opasni su sa svih pozicija. Svakako im moramo  zatvoriti napadački skok. Ako to uspijemo, mislim da možemo biti u igri do  kraja.
Što Zadar treba napraviti u posljednja tri kola da ostane u ligi?
– Promatrao sam malo tablicu i dosta je tu stvari još nejasno. Ni Široki nije  daleko, a oni sada imaju jako važnu utakmicu kod kuće protiv Radničkog. I  pri vrhu je još dosta toga otvoreno. Mnogo je kalkulacija, ali nije na nama da  se time bavimo. Ako dobijemo sve tri do kraja, nadam se da će nam to biti  dovoljno, ali ne želim ulaziti u te računice. Pripremit ćemo se najbolje što  možemo za svaku iduću utakmicu i pokušati je pobijediti.
Dakle, u Beograd idete po pobjedu, a ne samo proći što bezbolnije ili  izgubiti što manjom razlikom.
– Sigurno da idemo dobiti. Uvijek se nekako vodim onom utakmicom  protiv Cedevite u kupu. Ako smo tada uspjeli pobijediti, mislim da možemo  pobijediti svakoga. Ne idemo tamo s razmišljanjem da izgubimo što manje,  nego da se kući vratimo s dva boda – za kraj će centar Zadra.


 


Partizan poražen u Laktašima


U nedjelju je Igokea Partizanu nanijela osmi poraz u NLB ligi. Bilo je  88:86 (18:18, 25:19, 23:16, 22:33), iako su domaći na otvaranju  posljednje dionice imali i velikih +16. Beograđani su u završnici pritisli,  slično kao i u Zadru, ali za potpuni preokret bilo je prekasno.
– Ne može se u NLB ligi igrati kvalitetno samo posljednje tri minute,  kao što smo mi igrali protiv Igokee – kazao je kasnije Vlada Jovanović,  trener Partizana.
Nije gostima pomoglo ni 24 poena i 6 asistencija Jerrellsa, ni 17  poena Gista, ni 13 poena i 7 napadačkih skokova Veselya. Razlog više,  zbog čega će Zadru sutra biti još teže.