Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Udruga Porat na usluzi i turistima

07.03.2011. 23:00
Udruga Porat na usluzi i turistima


Ovog ljeta planiramo otvoriti Internet point u prostorima Udruge. To je zamišljeno tako da svatko može ući i u 10 minuta na internetu besplatno obaviti što mu treba. To će biti jako zgodno za turiste. U 10 minuta se stigne poslati mail, javiti se doma i slično. Bio bi to neki oblik pomoći prolaznicima, kaže Siniša Kabić, predsjednik Udruge Porat


U Udruzi apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat puni su  ideja i planova. Radi se na  zapošljavanju i školovanju apstinenata, kreativnom ispunjavanju njihova slobodnog  vremena, na organizaciji koncerata s porukom prevencije  zloupotrebe droga te na  uvođenju Internet pointa u  prostore Udruge.
Kreativna radionica
Kako priča Siniša Kabić,  predsjednik Udruge Porat,  odobrena su sredstva za dva  projekta koja provode već niz  godina.
– Projekt ‘Novi korak’ je  odobren u Vladinom uredu  za droge, a odnosi se na cijeli  program i djelovanje Udruge.  Drugi se zove ‘Želim zdrav  život 2’, a odnosi se na Savjetovalište za odlazak u terapijske zajednice. Nažalost,  sve manje ljudi nam se obraća  s tim ciljem, a koliko čujem,  terapijske zajednice su poluprazne. Vjerujem da je problem taj što su ovisnici zapeli  na supstitucijskoj terapiji i ne  mogu se izvući iz nje. A  supstitucijska terapija bi trebala biti samo jedan korak na  putu do terapijske zajednice  koja je najučinkovitiji način  liječenja ovisnosti, ističe Kabić, dodajući da bi se “Smjernice za izdavanje metadonske  terapije” trebale malo bolje  razraditi i postrožiti.
Nadalje, Udruga Porat  čeka i objavljivanje natječaja  Ministarstva obitelji koje  inače financira voditelja, materijale i ostale troškove za  kreativnu radionicu, na kojoj  su do sad nastale zanimljive  rukotvorine članova Udruge.
Recesija se pomalo osjeti i  u financijama Udruge, ali,  kako ističe Kabić, to neće  utjecati na rad Udruge.
U prostoru Udruge na Trgu  Petra Zoranića planiraju  ovog ljeta otvoriti Internet  point.
– To je zamišljeno tako da  svatko može ući i u 10 minuta  na internetu besplatno obaviti što mu treba. To će biti  jako zgodno za turiste. I sam  sam se našao u situaciji da  sam u stranoj državi i hitno  mi treba internet. U 10 minuta se stigne poslati mail,  javiti se doma i slično. Ipak,  postoji vremensko ograničanje da se to ne bi zloupotrebljavalo jer to nije namijenjeno dugotrajnom surfanju, već je zamišljeno kao  neki oblik pomoći prolaznicima. A ovo je vrlo frekventno mjesto, jedan od ulaza  u grad, još kad se završe  radovi na trgu, prostor Udruge će biti uočljiviji,  kaže Kabić.
Koncert TBF-a  u kolovozu
Jedan od najvažnijih koraka u  resocijalizaciji apstinenata po povratku iz terapijske zajednice  je zapošljavanje. Zavod za  zapošljavanje u okviru svojih  poticajnih mjera ima jednu za  zapošljavanje bivših ovisnika  koja u praksi nije najbolje  zaživjela.
– Možda je razlog upravo  strah od stigme koja bi osobu  zaposlenu na taj način mogla  pratiti. U svakom slučaju, i  dalje pozivamo ljude da se  jave. U Udruzi će dobiti potrebne informacije. Mi ćemo  uskoro zaposliti jednog dečka  koji izlazi iz terapijske zajednice, ali u okviru zapošljavanja u programu Javni radovi. Po programu, zapošljavanje se financira šest mjeseci. On će nam pomoći u  dežurstvima, radu s članovima, administraciji, a za njega će to biti vrlo korisno u  resocijalizaciji i osiguravanju  egzistencije, barem na neko  vrijeme, govori Kabić.
Cilj ove mjere Zavoda za  zapošljavanje je društveno  korisnim radom afirmirati socijalnu uključenost i ublažiti  posljedice nezaposlenosti  kroz suradnju jedinica lokalne samouprave, institucija u  njihovu vlasništvu, nevladinih  udruga…
Udruga Porat nastavlja djelovati i preventivno, a znaju  da do mladih takva poruka  najbolje dopire kroz zabavu.
– U kolovozu ćemo opet  organizirati koncert TBF-a  pod motom ‘Nema sretnih  droga’. Uz pomoć donacija i  uz dobru suradnju s TBF-om  koncert se planira održati na  Trgu pet bunara, a bila bi to  ujedno i promocija njihova  nova albuma. U pregovorima  smo s još nekim izvođačima  za još jedan koncert koji bi se  trebao održati u lipnju, najavljuje Kabić.