Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Više putnika, manje stanovnika

07.03.2011. 23:00
Više putnika, manje stanovnika


Inače, brodari se žale da bez obzira što se iskazuje sve više putnika, na otocima istodobno nije i sve više stalnih stanovnika, pa to brodarima stvara i problem otočnih agenata, onih koji prodaju putne karte i primaju i ispraćaju brod. Ne mogu ih pronaći


Unatoč svim krizama i shodno tome smanjenju broja linija, što je Jadrolinija učinila već prošle godine, prema zadarskim otocima se vozi sve više ljudi.  Podaci o prijevozu putnika brzim brodovima to potvrđuju,  kao i broj putnika koji je lani  prevezen na trajektnoj liniji  Zadar – Preko, što je čini najfrekventnijom putničkom linijom na Jadranu.
Podaci zadarskoga brodara  G&V line koji drži dvije brzobrodske linije na zadarskom  području, govore da svake godine raste broj putnika, kako  na liniji Zadar – Iž – Rava,  tako i na liniji Zadar – Božava.  Tako je 2007. godine na liniji  Zadar – Mali Iž – Veli Iž –  Mala Rava – Rava prevezeno  brzim brodom tvrtke G&V line 17.727 putnika, s time što je  linija uspostavljena u lipnju te  godine, a iduče, 2008. godine  već je prevezeno 31.479, a  2009. godine 34. 475 putnika.  Lani je na ovoj liniji prevezeno  još više putnika, 35.507, a valja  napomenuti da ovaj brodar ne  vozi sam prema tim otocima,  da na istoj toj liniji svakodnevno vozi još jedan brod te  trajekti.
Nadalje, kako saznajemo od  direktora G&V line Lenka  Garbina, slični su rastući podaci i na drugoj liniji, onoj  Zadar – Rivanj – Sestrunj –  Božava. Dakle, 2007. godine  tu je od lipnja do kraja godine  prevezeno 21.548 putnika,  sljedeće 2008. godine 29.613  putnika. No na ovoj liniji se  2009. godine pojavio pad prevezenih putnika i bilo ih je  blizu 28.000. Ali je lanjske  2010. godine opet došlo do  porasta i to znatnog, gotovo za  četiri tisuće većega od godine  ranije. Tako je prošle godine  na liniji Zadar – Božava prevezeno ukupno 32.302 putnika, što je svakako rekordno.  Naravno, najviše putnika vozi  se na otoke tijekom toplijih  mjeseci, osobito u srpnju i kolovozu, a najmanje u prosincu i  siječnju. I na ovoj liniji vozi još  i trajekt, kojim se osim tereta  prevozi i znatan broj putnika.
Inače, brodari se žale da bez  obzira što se iskazuje sve više  putnika, na otocima istodobno  nije i sve više stalnih stanovnika, pa to brodarima stvara i  problem otočnih agenata,  onih koji prodaju putne karte i  primaju i ispraćaju brod. Ne  mogu ih pronaći.
Jer na otocima su sve stariji  ljudi koji ni fizički nisu sposobni za takve poslove, pa se  događa da na nekim otocima  uopće nema agenta, tako da  putnici karte kupuju tek na  brodu, a problem s pristajanjem, odnosno primanjem cime se rješava od slučaja do  slučaja. Na nekim otocima cime primaju žene, jer jednostavno nije moguće pronaći  muškarca. To je, naime, nekako muški posao, jer zahtijeva i ponešto fizičke snage,  ali i rano ustajanje, zimi po  mrklome mraku i hladnoći.