Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sabor: Većina podupire zakon o socijalnoj skrbi

07.03.2012. 23:00
Sabor: Većina podupire zakon o socijalnoj skrbi


Vladajući saborski klubovi podržali su danas prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, prozivajući bivšu vlast da je uvela kaos u sustav socijalne skrbi, iz HDZ-a te su prozivke odbacili uzvraćajući vladajućima da osim kritika sustava ne nude nikakva kvalitetna poboljšanja, dok HDSSB odgovornima za loše upravljanje sustavom socijalne skrbi smatra i bivšu i aktualnu vlast
Vladajući saborski klubovi podržali su danas prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, prozivajući bivšu vlast da je uvela kaos u sustav socijalne skrbi, iz HDZ-a te su prozivke odbacili uzvraćajući vladajućima da osim kritika sustava ne nude nikakva kvalitetna poboljšanja, dok HDSSB odgovornima za loše upravljanje sustavom socijalne skrbi smatra i bivšu i aktualnu vlast.
Romana Jerković je u ime Kluba SDP-a nova zakonska rješenja nazvala pokušajem da se koliko-toliko stvari u sustavu “dovedu u normalu”, odnosno ukloni “kaos” koji je, kazala je, važećim zakonom u sustav uvela bivša vlast.
“Bivša je vlada i sustav i ljude dovela do granica izdržljivosti”, poručila je Jerković, prozivajući bivšu vlast da je zapustila i zanemarila sustav socijalne skrbi, centralizirala ga, a milijune eura zajmova koje je dobila za reformu sustava nije utrošila za tu namjenu. “Važeći zakon iz 2011. donio je dosta štete sustavu te ga otežao i birokratizirao”, istaknula je.
S takvim stavom slaže se i Nada Turina Đurić (HNS), ustvrdivši da po postojećem sustavu ne funkcioniraju usluge prema korisnicima niti se rješavaju njihovi problemi. “Umjesto reda je nered”, poručila je, dodavši da njezina stranka u idućem razdbolju očekuje cjelovit novi zakon kao reformski zahvat, čijem bi donošenju pretodila stručna i široka javna rasprava i dubinska analiza sustava.
“Ovaj prijedlog zakona smatramo prijelaznim razdobljem koji će odmah uvesti reda i sustav učiniti funkcionalnim do donošenja novog zakona”, rekla je.
Željko Reiner je u ime HDZ-a prozvao vladu i saborsku većinu da samo iznose kritike postojećeg zakona, a uopće ne spominju nova zakonska rješenja niti poboljšanja koja od njih očekuju. Predloženi zakon nazvao je tek vatrogasnom mjerom, ocjenivši kako se nudi zakon za kojeg se unaprijed kaže kako će važiti kratko, te kako ćemo morati imati bolji i potpuniji zakon.
Reiner je prozvao vladajuće i da tim zakonom pokušavaju “uhljebiti” 300 do 500 svojih kadrova kao članove upravnih vijeća u sustavu. “Predloženim se zakonom uvodi od 80 do 100 centara za socijalnu skrb i stotinjak ravnatelja novih uprava, te 300 do 500 članova upravnih vijeća i onda se tvrdi da je to racionalizacija”, rekao je Reiner.
Dinko Burić (HDSSB) prozivke je uputio i bivšoj vlasti, kao odgovornoj za loš sustav, ali i aktualnoj vlasti koja, rekao je, čini iste stvari koje je, kada je bila u oporbi, zamjerala HDZ-u. Iz zapisnika s lanjskih saborskih zasjedanja citirao je riječi SDP-ovke Romane Jerković kojima je prigovarala tadašnjoj vlasti da, među ostalim, zakon donosi po hitnom postupku, bez javne i stručne rasprave, iako sadašnja vlast, rekao je Burić, sada čini isto.
Vladajućoj Kukuriku koaliciji poručio je da počne ispunjavati obećanja na temelju kojih je dobila izbore, da krene državu izvlačiti iz krize, umjesto, kako je rekao, da u nadzorne odbore “uhljebljuje” svoje kadrove, umjesto najavljenog zapošljavanja donosi veću nezaposlenost, a umjesto boljeg standarda veće cijene.
Nakon što mu je predsjedavajući Boris Šprem prigovorio da, kao i njegovi stranački kolege, pozivanje na kršenje saborskog Poslovnika koristi samo kako bi iskoristio mogućnost da govori u sabornici kada to inače ne bi mogao, Burić je odgovorio kako nema tih novaca koji bi ga spriječili da iznosi svoje stavove.
Burić je time reagirao ne Špremove jučerašnje najave da bi se Poslovnik mogao mijenjati i na način da se zastupnike novčano kažnjava za ispade u sabornici.
Na isto je jutros reagirao i HDSSB-ovac Zoran Vinković, koji je, oslovljajući ga s “vaša visosti i dobroto”, Špremu zahvalio što mu je dopustio ispravak netočnog navoda, prije nego se, rekao je, taj institut ukine te uvedu novčane kazne za zastupnike.