Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Golemi manjak u proračunu koči niži PDV na hranu

Autor: Jagoda Marić

07.03.2013. 23:00
Golemi manjak u proračunu koči niži PDV na hranu


Razgovaralo o desetak prehrambenih proizvoda na koje bi se spustio PDV ali, s obzirom na predviđeni minus, zasad ništa


Ministar financija Slavko Linić otkrio je na jučerašnjoj sjednici Vlade da se razmatra mogućnost da na pojedine prehrambene proizvode stopa PDV-a smanji sa sadašnjih 25 na deset posto.
– Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i sektorom proizvodnje hrane da stopu PDV-a za još neke prehrambene proizvode smanjimo sa sadašnjih 25 na deset posto. To su vrlo teški razgovori jer su zahtjevi takvi da bi to značili 2,5 milijardi kuna manje za državni proračun, upozorio je Linić na jučerašnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila novi Zakon o PDV-u.
U toj njegovoj izjavi krije se i odgovor koliko je uopće u ovom trenutku realno spuštanje PDV-a na deset posto za dio prehrambenih proizvoda. Stopa od deset posto već se naplaćuje na konzumni šećer, dječju hranu, ulja i masti, a ona od pet posto na kruh i mlijeko. Kako doznajemo, sada se razgovaralo o još desetak prehrambenih proizvoda na koje bi se spustio PDV, ali s obzirom na to da je predviđeni minus u proračunu veći od 11 milijardi kuna, da će ukidanje plaćanja PDV-a odmah po uvozu robe značiti i pola milijarde kuna manje u ovoj godini, malo je vjerojatno da bi proračun podnio dodatno rezanje najizdašnijeg poreza koji u proračun u ovoj godini treba donijeti 43 milijarde kuna, a to je 38 posto svih proračunski prihoda, uključujući i doprinose. Tako je vjerojatnije da će se o eventualnom uvođenju nižih stopa za dio prehrambenih proizvoda ozbiljnije razgovarati tek sljedeće godine. No, u Ministarstvu financija strahuju da bi novi način obračuna PDV-a kod uvoza i u toj godini mogao značiti manje prihode od PDV-a i to čak do milijardu kuna, pa time snižavanje stopa PDV-a na hranu postoje potpuno neizvjesno u mandatu ove Vlade.
No, Vlada je jučer predložila ipak smanjenje stope PDV-a za jednu granu, i to za izdavaštvo, konkretno kod prodaje dnevnih novina.