Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Petru Čobankoviću javni rad umjesto godine zatvora

Autor: Boris Pavelić

07.03.2013. 23:00
Petru Čobankoviću javni rad umjesto godine zatvora

Foto: Adam VIDAS



Ministar poljoprivrede u vladi Ive Sanadera i saborski zastupnik HDZ-a Petar Čobanković najavio je povlačenje iz politike nakon što se jučer nagodio s USKOK-om o jednogodišnjoj kazni zatvora, koja će biti zamijenjena javnim radom, na što je osuđen zbog posredovanja u nelegalnoj prodaji zgrade Stjepana Fiolića u zagrebačkoj Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvitka, uz navodni nagovor Ive Sanadera.
Izlazeći iz suda, pokajnički raspoloženi Čobanković najavio je odlazak iz politike. “Apsolutno napuštam Sabor. Mandat ću vratiti stranci, a ona će odlučiti tko će me zamijeniti”, kazao je Čobanković. Neće u zatvor, nego će mu se svaki dan zatvora zamijeniti za dva sata rada za opće dobro. To znači da će, umjesto da godinu provede u zatvoru, stotinjak dana raditi za javno dobro. Takvu je mogućnost predvidio zakon, a provest će je općinski sud nadležan za mjesto Čobankovićeva prebivališta.
Osuđeni je ministar rekao da je spreman “okajati dio svojih grijeha”. “Nisam zadovljan što mi se to uopće dogodilo, ali eto, dogodilo se”, kazao je. Upitan zašto, odgovorio je da “nije bio spreman reći – ne, ja to neću napraviti, ustati se i otići”. Na pitanje kako iz sadašnje perspektive gleda na suradnju s Ivom Sanaderom, samo je slegnuo ramenima, pa procijedio: “Ovo su rezultati te suradnje”.