Rastrgane između privatnih i poslovnih obveza

Slika korisnika admin
Filip BRALA
Žene su izuzetno angažirane u radu za opće dobro kroz civilne inicijative gdje čine 80-ak posto sveukupne civilne strukture

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, dana kad su žene koje su radile u tekstilnim tvornicama protestirale zbog loših uvjeta rada, loših plaća, ali i kad su tražile pravo glasa.

O položaju žena u društvu i u politici razgovarali smo sa zadarskim političarkama Sabinom Glasovac (SDP), Anom Lovrin (HDZ) i Vesnom Sabolić (HNS).

- Postoji legislativni okvir i institucije koji „skrbe" o postizanju ravnopravnog položaja žena u društvu, međutim, žene se i dalje suočavaju s brojnim preprekama - čine većinu nezaposlenih, za isto radno mjesto su nerijetko manje plaćene od svojih muških kolega, teže napreduju do rukovodećih pozicija, izloženije su raznim oblicima nasilja, rastrgane između privatnih i poslovnih obaveza. Zbog toga treba kontinuirano raditi na njihovom osvještavanju i obrazovanju, inzistirati na poštovanju postignutih zakonskih normi, uvođenju novih standarda koje će im omogućiti emancipaciju u obitelji, poslovnom i javnom životu. U tom dijelu veliku ulogu mogu i moraju odigrati i mediji, rekla je Sabina Glasovac, dok Ana Lovrin smatra da je ženama potrebno osigurati mjere potpore.

 Sve tri ističu da bi se žene trebale više angažirati u politici, posebno na lokalnim razinama. Glasovac smatra da su se za pravo glasa žene izborile, ali za uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u predstavničkim i izvršnim tijelima još uvijek ne.

U Zadarskoj županiji, ističe Glasovac, nemamo županicu, na čelu niti jednog od šest gradova u županiji nemamo gradonačelnicu, a od ukupno 28 općina, samo tri općine vode načelnice.

 - Iako politikom, kao i u ostalim poslovima i područjima dominiraju muški kolege, žena ipak ima u vlasti, ali ih je premalo u izvršnoj vlasti, one su najčešće na poslovima suradnica ili savjetnica ili na nekoj „pomoćničkoj" funkciji, zaključuje Vesna Sabolić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno