Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sindikati Vladi: Mijenjajte smjer ili vas – rušimo!

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

07.03.2013. 23:00
Sindikati Vladi: Mijenjajte smjer ili vas – rušimo!

Foto: PIXSELL



Vladi poručuju kako bi bilo najbolje da sama razmisli o ostavci i raspiše prijevremene izbore. Jedina je konstanta Vladine politike da nam je svakoga dana sve gore, ističe čelnik NHS-a Krešimir Sever


Prvomajski prosvjed, koji će se u organizaciji pet sindikalnih središnjica održati 1. svibnja na Trgu bana Jelačića, trebao bi biti masovna poruka građana Vladi da promijeni svoju politiku koja Hrvatsku vodi u propast, ili odstupi. Gospodarsko stanje u zemlji neodrživo je, a hitan politički zaokret prema smjeru na kojem je koalicijska vlada dobila podršku građana jedini je izlaz za Hrvatsku, ocijenio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
“Mijenjajte smjer ili će vas građani mijenjati” bit će glavna poruka prosvjeda na kojem sindikalni vođe očekuju umirovljenike, nezaposlene, radnike, studente i druge obespravljene. Vladi poručuju kako bi bilo najbolje da sama razmisli o ostavci i raspiše prijevremene izbore.
– Svakim danom je sve gore. Sve je više siromašnih, sve je više mladih na burzi. Nema investicija, nema novih radnih mjesta. Uz sve to, žele se smanjiti radnička prava. Svjedoci smo rastakanja socijalne države – poručuje Novosel. Jedina je konstanta Vladine politike da nam je svakoga dana sve gore, upozorio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).
Dok Sever poziva građane da dođu na prosvjed zbog sebe, a ne zbog sindikalnih čelnika ili sindikata, Ribić smatra da bi se građani prvomajskom prosvjedu trebali odazvati upravo da daju podršku sindikatu kao “najčestitijem dijelu hrvatskog društva”.
U prosvjedu će sudjelovati i Udruga radničkih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata, koji vladi zamjeraju neoliberalni koncept vladanja u kojem stradaju radnici i radna mjesta. Sindikati planiraju i druge prosvjedne aktivnosti, koje jučer nisu objavili.