Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar hitno treba telefon za pomoć oboljelima od karcinoma

Autor: Anamarija Bilan

07.03.2013. 23:00
Zadar hitno treba telefon za pomoć oboljelima od karcinoma

Foto: Vedran SITNICA



Otvaranje zadarskog telefona za pomoć oboljelima od karcinoma je prvi korak ka senzibiliziranju struke i javnosti za potrebe osnivanja psihoonkološke ambulante


U Gradskoj knjižnici Zadar jučer je, u organizaciji Lige protiv raka Zadar, održano predavanje “Uloga psihoonkološkog savjetovališta OB Pula” u kojem je psihijatar Tomislav Peharda iznio svoja iskustva djelovanja psihoonkološke ambulante u radu s pacijentima oboljelima od karcinoma, ali i njihovim obiteljima. Predavanje je bilo namijenjeno psiholozima, psihijatrima, ali i svima ostalima koji su u doticaju s oboljelima od karcinoma i njihovim obiteljima, a održano je pred otvaranje zadarskog telefona za pomoć oboljelima od karcinoma.
– Mislim je osnivanje ovakvog telefona prvi korak ka senzibiliziranju struke i javnosti za potrebe osnivanja psihoonkološke ambulante gdje će se moći pružiti i ta vrsta pomoći oboljelima od karcinoma, ali i njihovim obiteljima. Potreba za ovakvom ambulantom postoji jer imamo velik broj pacijenata, a ambulanta radi tri sata tjedno pri onkološkoj ambulanti, tako da ne stignemo razgovarati sa svima kojima smo potrebni. Uz pružanje pomoći u ambulanti, gdje mogu doći svi oboljeli i članovi njihove obitelji, pružamo i konzilijarnu pomoć, odnosno pomoć oboljelima koji su u bolnici na liječenju, objasnio je način funkcioniranja psihoonkološke ambulante doktor Peharda.
Peharda je istaknuo važnost prvog kontakta prilikom telefonskog razgovora s oboljelim jer su takvi telefonski razgovori vrlo specifični i zahtijevaju dostupnost i individualan pristup te iskrenost liječnika. Potrebno je da liječnik sluša osobu koja je nazvala jer se često događa da liječnik treba prepoznati što se, zaista krije iza pitanja koje osoba koja je nazvala postavila.