Hoće li ostvariti snove - ovisi o ženi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

I danas smo se opet ovdje našli kako bismo dostojno obilježili Dan žena - dan kada se slave sva dostignuća pripadnica ženskog spola. Još je Clara Zetkin uz sva ostala vrlo važna prava, tražila da se ženama širom svijeta, barem taj jedan dan u godini pokloni crvena ruža. Kod nas se tako ženama danas daruje ruža ili karanfil, u Italiji mimoza i čokolada, u Rusiji i Albaniji - žene se daruje svečanim izlascima. No, kod nas nažalost, žene se i danas još uvijek s pravom osjećaju diskriminiranim jer imaju deset posto manje plaće, teže se zapošljavaju, na poslu često doživljavaju mobbing iako 60 posto žena ima višu i visoku stručnu spremu - poručila je svojim kolegicama uz čestitke za Dan žena Ana Mirić tajnica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra koji su se jučer već tradicionalno okupili u svojim prostorijama kako bi obilježili Međunarodni praznik - Dan žena.

Osim što je podsjetila na povijesnu borbu žena za svoja prava još od davne 1910. godine kada je u Kopenhagenu održana Prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale gdje je na prijedlog Clare Zetkin i donesena odluka o obilježavanju Dana žena - 8. ožujka, do žena u Drugom svjetskom ratu.

- O značajnom sudjelovanju i doprinosu žena - boraca, svjedoče i podaci prema kojima je u NOB-u sudjelovalo 43.660 žena, poginulo je njih 4.579, 40.150 žena bile su žrtve fašističkog terora, a nakon rata od 290 proglašenih narodnih heroja među njima se našlo samo 18 žena. No, žene su se s vremenom izborile za pravo glasa, ranopravan položaj u braku, pravo na rodiljni dopust, na abortus..., naglasila je Ana Mirić podsjećajući kako je bivša država 1979. godine potpisala Deklaraciju o eliminiranju svih oblika diskriminacije žena, usvojenu na generalnoj Skupštini UN-a.

Desanka Parenta 74-godišnja umirovljena prosvjetna radnica danas kaže kako se nikada nije osjećala diskriminiranom i iako je teško uspoređivati vrijeme onda i sada, mišljenja je kako je ženama danas u društvu čak teže.

- U vrijeme kada sam radila, učila, gradila obitelj bilo nam je lakše nego ženama danas jer smo vjerovale u bolje sutra. Znale smo da ako se budemo educirale i radile na sebi da to neće biti uzalud. Znale smo da ćemo dobiti posao u struci, a puno lakše je bilo doći i do stana. Zbog toga je bilo i više entuzijazma i volje da se ide naprijed. Danas mladi nemaju posla, mlade obitelji ne mogu do krova nad glavom pa stoga i ne čudi što nam je demografska slika katastrofalna. Možda nam standard nije bio kao danas, ali je sigurnost bila puno veća - zaključila je umirovljena profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Smatra kako žene danas imaju prednost jedino što je društvo tehnološki razvijenije pa im to olakšava život.

Njezina kolegica po struci Anka Ševerdija (72) kaže da se ona u životu uvijek borila za svoje "mjesto pod suncem" i da je u tome uspijevala.

- Poručujem i današnjim ženama ne samo da rade i imaju obitelj već i da budu aktivne u društvu. Poručujem im da se bave i politikom, da budu tamo gdje se donose odluke i na taj način doprinesu još boljem položaju žena u društvu, da se ne daju - kaže Anka Ševerdija.

Naglasila je na kraju kako se nikada u životu nije osjećala manje vrijednom od bilo kojeg muškarca, manje ravnopravnom ili pak, marginaliziranom, dapače...

- Žena sam i znam da i mi same sebi znamo ponekad otežati i dodatno zakomplicirati život. Mislim da je žena danas u svemu ravnopravna, a hoće li ostvariti svoje planove i snove ovisi samo o njoj - dodala je ova umirovljenica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno