Na Paklenici živi osam do deset medvjeda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Evidenciju o prisutnosti medvjeda u NP Paklenici vodi služba čuvara prirode od 2006. godine. Osim podataka koje prikupe sami čuvari prirode redovnim obilaskom terena, evidentiraju se i svi podaci koje dostave ostali djelatnici parka, u prvom redu djelatnici stručne i tehničke službe, kao i podaci koje dobiju od lokalnog stanovništva, planinara i ostalih posjetitelja parka.

Praćenje se vrši na način da se, uz samo viđenje jedinke, vodi evidencija i o svakom pronađenom tragu koji ukazuje na prisutnost medvjeda (izmet, dlaka, tragovi hranjenja kao što su prevrnuta kamenja i slično, trag - otisak šape na zemlji, snijegu i slično).

Krajem 2011. godine počinju koristiti foto zamke, digitalne kamere koje reagiraju na senzor pokreta. Najčešće su postavljene relativno blizu glavne turističke staze i pokrivaju manji dio parka. Njihovom upotrebom dolaze do većeg broja fotografija i snimaka, kao i do saznanja o brojnosti i gustoći populacije medvjeda na ovom području.

Uspoređujući sav snimljeni materijal prikupljen u protekle tri godine korištenja foto zamki mišljenja su da se godišnje snimi od osam do deset različitih medvjeda. Ovoliki broj snimljenih jedinki na relativno malom području ukazuje na to da je populacija medvjeda na području Paklenice stabilna, kao i to da Paklenica predstavlja kvalitetno stanište za medvjede.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno