Zadarski marš za prava žena!

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Žene su manje plaćene za svoj rad od muškaraca, ženska zanimanja su potcjenjena, žene su svakodnevno na udaru seksističkih stereotipa i predrasuda, žene su nedovoljno zaštićene od obiteljskog nasilja, žene su i dalje ugrožena skupina u društvu, skupina koja se svake godine umanji za desetke onih koje su ubijene od strane partnera. I upravo zato ovo okupljanje, skup koji nije organizirala nijedna stranka, nijedna politička organizacija, skup žena, skup građanki i građana Zadra, danas na 8. ožujka, na međunarodni Dan Žena, kao doprinos borbi za ravnopravnost, rezimirala je jedna od okupljenih aktivistica skup žena i muškaraca, održan jučer na rivi.

Pedesetak žena i muškaraca svoj je stav o problemu neravnopravnosti žena u društvu izrazilo dolaskom na skup, isticanjem aktivističkih banera i dijeljenjem letaka.

- Kada govorimo o poziciji žena u društvu, nemoguće je ne spomenuti katoličke moralizatore koji apeliranjem na ukidanje prava na pobačaj otvaraju prostor za ilegalne 'mesnice' u kojima će opljačkane žene biti prepuštene slučaju. Pravo na pobačaj nije veličanje ubojstva, ono je ženino pravo izbora koje joj nitko ne smije uskratiti. Crkvo propovijedaj i djeluj za ljubav i solidarnost, za ljudska prava svih, posebno onih siromašnih, izrabljivanih, istraumatiziranih i odbačenih, s bilo koje strane granice. Vlado, ne ignoriraj demokraciju, ljudska prava i slobode, ne stvaraj državnog neprijatelja od onih koji to nisu, ne širi strah i netrpeljivost i ne sužavaj nam pravo na izbor, naglasile su sudionice skupa.

Sekundarna uloga

- Krajnje vrijeme da se i u Zadru nešto pokrene što se tiče položaja žena. Nisam članica nikakve organizacije, nikakve stranke, ja sam samo mlada zabrinuta građanka koja smatra da su žene ugrožene na svaki mogući način. Igramo sekundarnu ulogu u društvu a sada nam žele uzeti neka davno stečena prava kao što je pravo na abortus, istakla je Anđela Glumac.

Umirovljenica Pavica Milić drži da su u njeno vrijeme žene bile ravnopravnije nego danas.

- S vi smo imali jednake plaće, svi smo bili ravnopravani, o tome se vodilo jako računa. Bila sam učiteljica i nikada nisam osjetila neravnopravnost, naglasila je.

I najstariji sudionik skupa, sedamdesetogodišnji Jakov Jukić je istaknuo da je nekada bilo više ravnopravnosti u društvu.

- Ovdje sam da podržim demokraciju, da podržim ravnopravnost, da poručim onima na vlasti da uključe i više vrednuju žene, istakao je Jukić.

Skup su podržale i majka i kćer Silvana i Tonija Čeko Jurišić.

- Krajnje je vrijeme da se okupimo, mislim da naše bitke vode neki ljudi kojima te bitke ne pripadaju, naglasila je Čeko Jurišić.

Sedamnaestogodišnja kćer Tonija ističe kako među njenom generacijom ima puno mržnje prema ženama, žene se omalovažavaju, smatraju lošijima od muškaraca i stoga su ove i slične akcije nužne i potrebne u što većem broju.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno