Članovi PD Belvedere osvojili najviši vrh sjevera Afrike

Slika korisnika valentinam
"MAROKO 2018"
Lovro Pogorelić, Vedran Dorušić i Branimir Fabijanić, članovi Planinarskog društva Belveder ispenjali su Jbel Toubkal u sklopu ekspedicije "Maroko 2018"
Facebook PD Belvedere
Poseban uspjeh bio je savladati zimske uvjete na gorju Atlas

Lovro Pogorelić, Vedran Dorušić i Branimir Fabijanić, članovi Planinarskog društva Belveder ispenjali su Jbel Toubkal u sklopu ekspedicije "Maroko 2018", vijest je koja je objavljena na stranicama ovog biogradskog društva.

Najviši vrh sjevera Afrike i gorja Atlas visok je impozantnih 4167 metara te se ovakav uspon smatra visokogorskim. Jbel Toubkal je posebno interesantnan europskim planinarima koji ga ispenjavaju već 95 godina, a nalazi se u Nacionalnom parku Toubkal, 60 kilometara južno od Marakeša te pruža spektakularan pogled na Maroko, a za lijepa vremena i na Saharu.

Nadmorska visina ovog vrha koja je viša od četiri kilometra sa sobom nosi brojne rizike na koje prosječni planinari nisu naviknuli. Na visinama iznad 2500 metara moguće je imati razne oblike ili simptome visinske bolesti, a osim toga česte i opasne mogu biti promjene vremenskih prilika ili sniježne lavine. Uz osnovne planinarske tehnike za visoka gorja često je potrebno znati i neke od alpinističkih tehnika koje u takvim uvjetima često mogu zatrebati.

Tri člana PD Belvedere postigla su izniman pothvat, posebno jer su vrh ispenjali u zimskim uvjetima. Usporedbe radi, najviši velebitski vrh, Vaganski vrh, visok je 1757 metara. Kao i članovi njihova društva, čekamo da se biogradski planinari vrate s ekspedicije te se nadamo da će nam detaljnije opisati svoj pothvat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (4 glasova)