Europska komisija tužila Hrvatsku zbog crnog brda u Biljanima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Ostvarena najavljena prijetnja
Autor: 
Već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu crno brdo nije uklonjen niti se njime gospodari na odgovarajući način, navodi Komisija
Marin GOSPIĆ
Crno brdo nalazi se u neposrednoj blizini kuća

Europska komisija podnijela u četvrtak Sudu EU-a dvije tužbe protiv Hrvatske, prvu zato što nije osigurala odgovarajuću razinu zaštite zdravlja ljudi i okoliša na lokaciji crno brdo u Biljanama Donjim, a drugu jer nije provela neka od zajedničkih europskih pravila u zaštiti zračnog prometa.

Nezakonito odlagalište industrijskog otpada crno brdo u Biljanama Donjim, u blizini Benkovca, udaljeno je manje od 50 metara od naselja.

Otpadom je najkasnije do kraja 2015. trebalo početi gospodariti u skladu s propisima EU-a o otpadu. Iako se Hrvatska u nekoliko navrata obvezala riješiti to pitanje, na terenu nije zabilježen nikakav napredak. Već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu crno brdo nije uklonjen niti se njime gospodari na odgovarajući način te postoji opasnost od onečišćenja zraka i podzemnih voda, navodi Komisija.

Ta se lokacija trenutačno upotrebljava kao odlagalište velike količine proizvodnih ostataka iz obrade feromangana i silikomangana. S obzirom da hrvatska nadležna tijela taj materijal nisu klasificirala kao otpad u skladu s Direktivom, približno 140.000 tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže se izravno na tlo, čime se ugrožavaju lokalno stanovništvo i okoliš. U skladu s pravom EU-a Hrvatska bi trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprječavanje širenja štetnih čestica zrakom.

Budući da ni nakon upozorenja Komisije nije postignut napredak, Komisija je u četvrtak odlučila Sudu EU-a uputiti predmet protiv Hrvatske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
Treba i "ministre" i predsjednika i sve odgovorne na sud i suditi im na stranom jeziku!!! To je u HR. normalno, zar ne?!