VIDEO: »Neće vrijeme« – zimska pjesma o ljetu, životu i sjećanju

Slika korisnika valentinam
Mihovil Modrinić
Pjesma je nastala prošle zime što je i vidljivo i po zimskim elementima u spotu. Kada su dani kraći, a noći duge što nam preostaje nego razmišljati kako smo nešto napravili, jesmo li mogli bolje, je li potez koji smo povukli bio dobar ili pogrešan? Što bi bilo da sam to što sam napravio, napravio drugačije, pita se Mihovil
Snimanje spota na plaži Kolovare

 Zadarski glazbenik Mihovil  izbacio je na tržište novu pjesmu »Neće vrijeme«. Glazbu i tekst je sam napisao dok se za aranžman pobrinuo Jere Šešelja, inače, za neupućene, mlada nada hrvatske glazbene produkcije, Zadranin sa zagrebačkom adresom, predavač na EMI glazbenoj akademiji. Uz pomoć poznatog zadarskog kamermana/producenta Marka Lokasa, koji je potpisao spot, Mihovil se na neki način vratio u glazbene vode nakon poduže pauze.

Od malih nogu

– Glazbom se bavim od malih nogu no osim aktivnije faze u ranim dvadesetima, sve što sada radim bih nazvao jednim dobrim hobijem. I iako sam imao jednu višegodišnju pauzu, nije me bilo ni koncertno ni diskografski na sceni, stalno sam pisao nove stvari, skladao, zapravo stalno tragao za nečim novim. Ideja mi nije nedostajalo i to je zapravo onaj najdraži mi dio, taj žar koji me na moje zadovoljstvo nikada nije napustio. A na kraju, super je kada nakon svega, kada napraviš nešto s čime si zadovoljan imaš priliku to i snimiti u studiju, naći prave ljude, ljude koji shvaćaju »što je pisac htio reći«, koji te razumiju i tu tvoju ideju na najbolji način uspiju prenijeti/dočarati ljudima, ističe Mihovil. Mladi je zadarski glazbenik proboj na glazbenu scenu imao s pjesmom »Usne lažljive« i to već s 18 godina. Kaže da je jednostavno ušao u studio svog prijatelja, a zatim i glazbenog producenta Nenada Nakića Njake s kojim je snimio i pjesme »Spavaj do boljih vremena« i »Previše smo htjeli«. Nakon »Usana lažljivih« Mihovil snima singl »Okrenuta leđima« te hit pjesmu »Što su godine« s kojom je sudjelovao na Zadarskom festivalu 2010.-te godine i osvojio treću nagradu publike.

Samo izvan Zadra

– Zanimljivo je što i dan danas kad dobijem ZAMP-ov izvještaj vidim da se ta pjesma i dalje vrti, što me raduje jer vidim da sam ostavio barem mali trag. U tom izvještaju se navodi kako se »Što su godine« vrti u Vukovaru, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci i Otočcu, no u Zadru ne. Nažalost na zadarskim radio postajama me nema, dodaje Mihovil.

Video spot za novu pjesmu pjevač je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te na plaži Kolovare.

– Ideja za spot je bila moja. Pošto je pjesma klavirska, a na klaviru je i nastala, nekako mi se nametnuo zaključak da bi najbolje bilo snimiti ju uz klavir, a zadarski teatar se pokazao pravim izborom i ovom im se prigodom zahvaljujem. Puno me toga veže za HNK Zadar jer sam još od djetinjstva bio dio tog kazalištnog ambijenta. Prije desetak godina sam, primjerice, pohađao glumačku radionicu Jasne Ančić koja bi usred probe znala pitati: a gdje je Mihovil? A ja, ja bih se iskrao i otišao svirat klavir(smijeh). I tako, rekao bih da je ovo na neki način »povratak na mjesto zločina«. Kao autor pokušao sam kroz spot prenijeti dio atmosfere pjesme, bez neke velike priče i filozofije napraviti jednostavan spot. Pjesma je nastala prošle zime što je i vidljivo i po zimskim elementima u spotu. Kada su dani kraći, a noći duge što nam preostaje nego razmišljati kako smo nešto napravili, jesmo li mogli bolje, je li potez koji smo povukli bio dobar ili pogrešan? Što bi bilo da sam to što sam napravio, napravio drugačije? Bi li bilo bolje? A sebi je ipak najteže priznati pogreške, pomiriti se sa stvarima koje se više vratiti ne mogu, prihvatiti stvari kakve jesu. To je onaj trenutak koji ima poveznicu s pjesmom, onaj moment primjerice kada sretnete nekoga usred siječnja i on vas upita: kada će lito? E to je onaj dio spota kada »stižu« boje, kada se vraća sjećanje, kad shvatiš da nije sve bilo uzalud, kada budeš sretan bar na trenutak. A onda opet, s druge strane, kad već pomisliš da si prešao preko nečeg, da si spreman ići dalje, dogodi ti se nešto što te podsjeti da nekad ni vrijeme ni ništa drugo ne mogu zamijeniti niti nadomjestiti nešto što si imao. Eto, to bi bio neki rezime mojih razmišljanja koja su me dovela do ove pjesme, do ovog spota, nastavlja Mihovil.

Tri djevojke

Osim njega, u spotu se pojavljuju i tri djevojke pa glazbenik ističe da ne bi bilo fer ni jednu izostaviti.

– Svaka je dala svoj pečat: Matea Vunić u ulozi šminkerice, Ivana Tikvić u ulozi žene te Ivana Kovačević u ulozi stare ljubavi. U spotu se pojavljuje i moj brat Edi Modrinić koji je kako u spotu, tako i u životu, sastavni dio mog tima kao i Dino Bumbar koji mi je pomagao oko tehničkih detalja, informira nas Mihovil i dodaje da ovu pjesmu prije svega posvećuje dragim ljudima koji su ga svo ovo vrijeme glazbene pauze pitali: kad će pjesma, kad će spot?

Pjevač zaključuje da je pjesmu izdao bez neke posebne strategije i planova, da ga promocija, izdavanje i sve ono što ide s tim zamara, da te stvari nemaju nikakve veze s glazbom u smislu kakvom je on vidi te će stoga i dalje pisati, skladati, prije svega u svrhu dobre zabave i odmora od svega.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)