Zadranke i Zadrani s marša tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije

Slika korisnika valentinam
Mirni prosvjedi Građanske inicijative i SDP-ovaca
Za nas je ovo dan borbe, otpora i izlaska iz patrijarhalnih okvira u kojima žene žive već stoljećima i tretiraju se kao druge i manje bitne. Zahtijevamo ratifikaciju Istanbulske konvencije i da zakoni koji reguliraju pobačaj ne dožive izmjene, poručila je Petra Karmelić
Arif SITNICA
Marš Građanske inicijative krenuo je od TIZ-a

"To vam je tako u mraku", "Neću cviće, oću Istanbulsku", "Ni države, ni boga blizu jajnika moga", "Svoga tijela gospodarica" - samo su neki od natpisa koje su nosili aktivisti na zadarskom maršu građanki i građana. Okupljeni u Građansku inicijativu, nekoliko zadarskih udruga koje zastupaju prava na različitost i jednakost za sve članove društva bez obzira na spol, dob, seksualno opredjeljenje i boju kože održali su treći "Hod za žene" od lokacije nekadašnje tvornice TIZ, preko mosta, Narodnog trga, Širokom ulicom do Foruma. U hodnji su bili uglavnom studenti, majke s malom djecom, ali i nešto zrelije Zadranke koje su pokazale kako podržavaju ovakav oblik aktivizma i borbu za jednakopravnost svih građana ove zemlje.

- Za nas je ovo dan borbe, otpora i izlaska iz patrijarhalnih okvira u kojima žene žive već stoljećima i tretiraju se kao druge i manje bitne. Želimo postići da ovaj svijet bude jednak i za žene i za muškarce. Zahtijevamo ratifikaciju Istanbulske konvencije i da zakoni koji reguliraju pobačaj ne dožive izmjene, kazala je jedna od prosvjednica Petra Karmelić, članica Udruge Antifjaka, koja okuplja studente sociologije sa zadarskog sveučilišta. 

- Ono zbog čega smo mi danas ovdje je moralna panika koja se stvorila oko Istanbulske konvencije, nasilja nad ženama koje bi trebalo biti pitanje svih nas. Žene nisu jednakopravne nigdje, ali to se mora promijeniti. Trebaju se promijeniti hrvatski zakoni kako bi se žene zaštitile od nasilja, a Dan žena treba biti onaj dan kada se naš glas treba najjače čuti, kazala je prosvjednica Marija Jerončić.

Forum žena SDP-a Grada Zadra organizirao je mirni prosvjed od crkve Gospe od Zdravlja do Trga Pet bunara, tijekom kojega su nosile natpise s porukama vezanim uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali i pravu na jednaku plaću za sve bez obzira na spol, a kao protuprosvjednice SDP-ovcima došle su članice udruge žene u Domovinskom ratu koje su kao transparent ponijele zastavu, te su pjevale domoljubne pjesme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)