Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Dosta je demokracije bez žena”

08.03.2019. 19:44
“Dosta je   demokracije   bez žena”


“Dosta je demokracije bez žena”, “Hod za život gazi ženska prava”, “Pravo na pobačaj je klasno pitanje”, “Jandrokoviću jeb… mi se što ti je neugodno”, “Svog tijela gospodarica”, “Marš iz moje vagine”… samo su neki od natpisa na transparenatima što su ih danas nosili prosvjednici, njih stotinjak, okupljenih na građanskom maršu u povodu 8. ožujka – Međunarodnog dana žena.
Povorka je startala u 17 sati na lokaciji na kojoj je nekada egzistirala tvornica “Boris Kidrič” – radni kolektiv koji je othranio generacije, prije svega – Zadranki i njihovih obitelji, čime su prosvjednici i na simboličan način, kako se to moglo čuti, usporedili nekadašnju neusporedivo bolju situaciju po pitanju mogućnosti zapošljavanja u odnosu na današnju.
Nakon toga krenulo se u pravcu Poluotoka, gdje je na Narodnom trgu održana prva “runda” govora. Druga “runda” bila je ispred Općinskog suda do kojeg su prosvjednici, bučno, uz povike i zvižduke, došli preko Kalelarge, praćeni uglavnom nezainteresiranim prolaznicima i radnicima obližnjih butika, trgovina i ugostiteljskih objekata.
Položaj žena se pogoršava
– Danas prepoznajemo rad i odajemo počast ženama koje su generacijama unazad borbeno i nepokolebljivo pomicale granice kaveza „privatne sfere“. Danas 8. ožujka, kada obilježavamo Međunarodni dan žena, izlazimo na ulice i glasno govorimo kako nas političko vodstvo i institucije tretiraju. U svim sferama društvenog života, od obitelji, obrazovanja, politike i tržišta rada, žene su nejednako tretirane i diskriminirane. Naša se prava svakodnevno pokušavaju suziti i oduzeti i zato borba ne smije stati. Samo prošle godine i kroz početak ove naslove članaka punili su brutalni slučajevi nasilja prema ženama, nehumano tretiranje žena u rodilištima i raznorazne izjave konzervativaca i svećenika koji žene pokušavaju vratiti u kuću i ograničiti ih na ulogu majke i supruge. Dosta je! Svjedočimo neokonzervativnim i klerikalnim pokretima koji teže smanjiti prava svih manjinskih skupina i žena. U javnosti stvaraju moralnu paniku naglašavajući da se treba zaštiti tradicionalna obitelj i nacija koja izumire, a zapravo nam pokušavaju oduzeti naša prava, naglasila je, između ostalog, Petra Karmelić, koja je održala govor na Trgu i zatražila javno od odgovornih hitnu implementaciju Istanbulske konvencije, odnosno pravosuđe koje vjeruje ženama i ne pita ih što su nosile i jesu li vikale, pravosuđe koje štiti žrtve, pravosuđe koje kažnjava nasilnike, bolnice koje omogućavaju legalan i besplatan pobačaj i niz drugih zahtjeva.
Prozvali i predsjednicu Grabar-Kitarović
U govoru pred Sudom prosvjednici su, uglavnom djevojke, aktivisti lijevog političkog spektra i SDP-ovci, koji su se pridružili maršu, nastavili u istom tonu, nabrajajući porazne statistike o višestruko diskriminiranim ženama na tržištu rada, o i dalje prisutnoj realnosti da žene nakon jednog posla odrađuju “duplu smjenu” jer vode briga o kućanstvu i djeci, ne zaustavljajući se samo na općenitim problemima, već i nabrajajući konkretna imena poput, kako su istaknuli – ženskih neprijatelja: ginekologa Čorušića i Karelovića, rektora zagrebačkog sveučilišta Borasa, ministra Kujundžića, kardinala Puljića, citirajući njihove izjave kontra žena, uključujući i prvu “ženu” države – Kolindu Grabar-Kitarović za koju su istaknuli, uz ostale primjedbe, kako se nije oglasila kada je župan iz njezine stranke istukao svoju ženu.