NAČELNIK ANTON DRAŽINA Zadar je siguran grad! Trojici policajaca kaznene prijave zbog nasilja u obitelji!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Unatoč porastu ukupnog kriminaliteta za 3,5 posto
Vedran SITNICA
Anton Dražina - načelnik PU zadarske

Tijekom 2018. godine na području PU zadarske evidentirano je ukupno 3337 kaznenih dijela ili 3,5 posto više nego u 2017. godine kada je evidentirano 3220 djela. Razriješeno je 1867 kaznenih dijela ili 55,9 posto, kazao je Anton Dražina, načelnik PU zadarske.

Istaknuo je kako je ukupni kriminalitet u povećanju za 3,5 posto, dok je otkrivenost kaznenih djela također u povećanju za 8,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Veliko je to povećanje, nikada se nije dogodila ovakva oscilacija, u smislu otkrivačke djelatnosti. To je bilo pojedinih godina maksimalno do 5 posto, ali ovo je veliki rezultat postignut ogromnim naporima, ustrajnosti, odlučnosti i neustrašivosti svih djelatnika PU i na tome im svima skupa čestitam, naglasio je načelnik Dražina.

Što se tiče ratnih zločina, u prošloj 2018. godini prijavljeno je 12 kaznenih djela, dok su samo godinu ranije evidentirana 2 kaznena djela što je povećanje za 500 posto.

- Dakle evidentan je porast rada naših službenika. Otvaramo, analiziramo detaljno sve predmete i to je sada vidljivo kroz ove brojke. Opći pregled svih drugih osnovnih pokazatelja na razini 2018. govori nam  da smo napravili dobar rezultat, da smo svo naše znanje i sposobnosti utkali u ove rezultate, kazao je Dražina.

Po strukturi kriminaliteta najveći broj kaznenih djela odnosi se na opći kriminalitet, gospodarski, organizirani, kriminalitet droga, kriminalitet na štetu mladih i obitelji te ratne zločine.

- Ovih 3,5 posto povećanja kaznenih djela što sam prije spomenuo upravo se odnosi na  ovu tamnu brojku kriminaliteta u zoni ovlasti kao što je gospodarski (povećanje 87,8 posto), organizirani (povećanje 5,8 posto te kriminalitet vezan uz droge (povećanje za 64,8 posto), dok je zabilježen pad kriminaliteta u zoni općeg kriminaliteta te kriminaliteta na štetu mladih i obitelji. U 2018. godini bilo je evidentirano 254 kaznenih djela u zoni kriminaliteta na štetu mladih i obitelji, dok ih je godinu ranije evidentirano 261, što je smanjenje za 2,7 posto.

Na novinarsko pitanje, s obzirom na nekoliko zvučnih slučajeva koja su se istaknula u hrvatskoj javnosti s ovog područja u nekom kratkom vremenskom periodu, dobio se dojam o Zadru kao ne pretjeranom sigurnom gradu, načelnik Dražina je odgovorio:

- Mislim da je to dojam. Stanje zaista, barem što se tiče par pojedinačnih događaja, odaje takav dojam nesigurnosti, međutim stvarno stanje nije takvo, ono je potkrijepljeno i rezultatima. Zadar je siguran grad. Policija nastupa i radi u najboljem mogućem okruženju, da stvorimo što bolje rezultate te da sigurnost građana bude na što većem nivou te kroz zaštitu, sprječavanje i otkrivanje mislim da tu dajemo svoj značajan doprinos, istaknuo je Dražina dodajući kako opće stanje sigurnosti ne ovisi samo o policiji, već i drugim čimbenicima, prvenstveno o jedinicama lokalne samouprave s kojima policija surađuje kroz vijeća i podvijeća za prevenciju kriminaliteta.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije iznesen je i podatak kako su u protekloj godini podnesene i tri kaznene prijave protiv djelatnika PU zadarske u zoni kriminaliteta na štetu mladih i obitelji, a protiv 34 policajca pokrenut je disciplinski postupak. Od toga se njih 21 tereti za teže kršenje radne discipline, dok ih je 13 prijavljeno za lakši oblik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno