Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Načelnik Martinac: Tamo nema nikakvog ljekovitog blata već više od 30 godina!

08.03.2019. 18:00
Načelnik  Martinac: Tamo  nema nikakvog  ljekovitog blata  već više od 30  godina!


Udruga Eko Zadar prije nekoliko je dana zaprimila prijavu na servis Zeleni telefon u kojoj se navodi kako se planira prenamjena  zemljišta na kojemu se nalazi tzv. Sukošansko blato s ljekovitim svojstvima u građevinsko. Radi se o čestici 9970/2 koju je Zadarska nadbiskupija  prodala tvrtki Kamen Mediteran d.o.o. Kako saznajemo od Željke Jurline,  suradnice na projektima i Zelenom telefonu, prijaviteljica strahuje kako  će se prenamjenom zemljišta uništiti ljekovito prirodno područje koje  dugi niz godina koristi domicilno stanovništvo Sukošana.
Kako bi dobili konkretnije informacije, Udruga Eko Zadar kontaktirala  je Općinu Sukošan. Načelnik Ante Martinac u svom je odgovoru naglasio  kako prijaviteljica nema nikakvog razloga za strah jer na tom zemljištu  ne postoji nikakvo „ljekovito prirodno područje“.
– Činjenica jest da je na tom zemljištu tzv. Blato, ali nema nikakvog ljekovitog blata već više od 30 godina. Danas domicilno stanovništvo to zemljište ponekad naziva i ekološkom bombom zbog raznog zagađenja o  čemu su mediji pisali, a dugi niz godina i susjedni vlasnici nekretnina  negoduju zbog velikog broja insekata i neugodnih mirisa posebno tijekom ljeta, stoji u odgovoru načelnika Martinca.
S druge strane, dodaje Martinac, radi se o zemljištu koje nije u vlasništvu Općine Sukošan, Republike Hrvatske ili Pomorskog dobra pa  Općina niti ne može uvjetovati njenu namjenu.
– Navedeno zemljište se oduvijek nalazilo unutar građevinske zone  naselja Sukošan, bez obzira na njenu namjenu. Prostornim planiranjem  i njenim izmjenama uvijek nastojimo biti na usluzi vlasnicima nekretnina, omogućavajući gradnju unutar građevinskog područja, čime općina  Sukošan ostvaruje značajne prihode od poreza na promet nekretnina,  komunalnih doprinosa, komunalnih naknada, zaključio je Martinac.
Željka Jurlina nam je potvrdila kako slučaj nadalje planiraju prijaviti i  inspekciji okoliša kako bi saznali i njihov stav prema slučaju.