Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROSVJED SOCIJALNIH RADNIKA Našli smo se u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu!

08.03.2019. 15:07
PROSVJED SOCIJALNIH RADNIKA Našli smo se u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu!


Sedamdesetak socijalnih radnika jutros se okupilo na mirnom prosvjedu ispred Centra za socijalnu skrb Zadar u znak podrške ravnateljici Vesni Burčul, čiju je smjenu zatražila ministrica Nada Murganić nakon stravičnog slučaja na Pagu, ali i kako bi ukazali na teške uvjete u kojima rade i potrebu mijenjanja cijelog sustava. Prosvjed su organizirali u vrijeme dnevne stanke, a u znak solidarnosti isto su učinili i njihovi kolege diljem Hrvatske. Uoči prosvjeda oglasio se i Sindikat djelatnika socijalne skrbi Hrvatske s oštrom osudom medijskih istupa ministrice Murganić jer je, kako kažu, prozvala i osudila ravnateljicu Burčul, kao i djelatnike zadarskog Centra prije nego li je upravni nadzor uopće počeo sa svojim radom. Djelatnicima zadarskog Centra stigla su i pisma potpore kolega iz Zagreba, Zaboka, Belog Manastira, Bjelovara, Velike Gorice, Ogulina i drugih mjesta kojima su oblijepili ulazna vrata u Centar, a na prosvjedu u Zadru pridružili su im se i kolege iz drugih zadarskih ustanova, članovi nevladinih udruga, škola, kao i nekoliko zadarskih liječnika.
"Sustav se mijenja od vrha, a ne od dna", "Surađujmo zajedno za dobrobit zajednice", "Zaslužujemo više i bolje", "Centar nije jedini krivac", "I naši korisnici zasplužuju puno bolje", istaknuli su socijalni radnici na transparentima, među kojima su se našli i "Tako vam je to u braku… Tako vam je to u sustavu…" te "Gatam iz kave, iz graha, iz kugle. dipl. soc. radnica" kojima su htjeli ukazati na apsurdnost situacije u kojoj su se našli socijalni radnici.
– Našli smo se u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu. Želimo ukazati na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju dugogodišnji problemi i dugogodišnja zapuštenost sustava socijalne skrbi. Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, pokazali su da se javnost, tek nakon što se dogodi neka tragedija, upozna s radom socijalne službe, uime svih zaposlenika poručila je Zdenka Burić, dipl. socijalna radnica napominjući kako je svima u sustavu već došla voda do grla te da bezuspješno već godinama pokušavaju ukazati na probleme s kojima se svakodnevno susreću, no da nailaze na ignoriranje od strane resornog ministarstva i Vlade.
– Ovoga puta, zahvaljujući sindikatu, istaknuti su problemi radnika u sustavu socijalne skrbi i odbačena mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti. Mi najbolje znamo s kakvim se problemima i preprekama svakodnevno susrećemo u našem radu – nedovoljnim brojem stručnjaka svih profila, neadekvatnim prostorima, nedovoljnim sredstvima i drugo. Smatramo da je došao trenutak kada se svi zaposlenici trebaju ujediniti u traženju boljih uvjeta rada u sustavu bez obzira jesu li članovi sindikata ili nisu. Ovo okupljanje neka bude prvi korak k tom cilju, jer zaslužujemo više i bolje iako je cilj daleko, rekla je predstavnica socijalnih radnika Centra podsjećajući i na normative prema kojima su u Hrvatskoj socijalni radnici istovremeno zaduženi za prosječno 200 obitelji dok ih njihovi kolege u zemljama EU imaju do 50.
Centar za socijalnu skrb Zadar ima 43 stručna suradnika, a pokriva područje s više od 100  tisuća stanovnika. Među okupljenim prosvjednicima bila je i socijalna radnica s Paga Blanka Brajnović. Ona je jedina socijalna radnica na tom području, a do prije mjesec dana obilazila je korisnike privatnim automobilom jer službeni nije imala.
– Ispostava Pag ima 285 korisnika. Znači, otprilike 520 postupaka ja imam koji su urudžbirani, kazala je Brajnović. Slična je situacija i njezinoj kolegici Ani Perica, jedinoj u ispostavi Gračac. Osim što sama pokriva ogromno područje Perica radi u ruševnoj zgradi u kojoj su zidovi puni pljesni, što se moglo vidjeti na fotografijama istaknutim uz transparente.
– Prostorije ispostave Gračac su preslika stanja u sustavu, poručili su prosvjednici još jednom apostrofirajući nužnost radikalnih promjena u sustavu socijalne skrbi.


Od socijalnih radnika očekuju da budu gatare
Predstavnica radnika na prosvjedu, Zdenka Burić, novinarima se  predstavila kao socijalna radnica "gatara". To stoga što se, kaže, od socijalnih radnika očekuje da to budu, da predvide nepredvidivo i "izgataju" što će se dogoditi. Njezina kolegica Svjetlana Rogić nosila je transparent "Tako je to u braku… Tako je to u sustavu" aludirajući na slučaj  Požeškog župana koji je zlostavljao suprugu, odnosno reakciju inistrice  Nade Murganić na taj slučaj nakon što je izišao u javnost