Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Govori li istinu oporba ili vladajući HDZ?

08.03.2020. 15:20


Nezavisna lista »Bibinje isprid svih« oglasila se jučer priopćenjem u vezi jedne odluke sa sjednice Općinskog vijeća Bibinje, a koja je održana u petak poslijepodne, da bi potom svoje viđenje te odluke i drugih stvari koje su se događale na toj sjednici priopćenjem reagirali predsjednik Vijeća Ivan Šimunić i načelnik Bruno Bugarija.
Nezavisna lista tako navodi kako su oni, a koji su u oporbi, i dio vijećnika vladajućeg HDZ-a glasovali protiv Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana.
– Radilo se između ostalog i o odluci o osnivanju Poslovne zone Gromica. Naime, na predjelu između Bibinja i Zračne luke Zadar investitor je planirao projekt postavljanja solarnih ploča za proizvodnju električne energije. Planirani zahvat obuhvaća područje od oko 120 hektara zemljišta kojim upravljaju Hrvatske šume. Vijećnici ni nakon nekoliko sati trajanja sjednice nisu dobili dovoljno informacija zbog kojih bi to sadašnje šumsko područje prenamjenili u poslovno- proizvodno. Poučeni dosadašnjim iskustvom kada se radi o prenamjeni prostora kao oporba zahtijevali smo transparentnost, te smo predsjedniku Vijeća predložili odgađanje glasovanja o ovoj točki, kao i razdvajanje od ostalog dijela ove Odluke, ističu oporbenjaci dodajući kako su kao razlog naveli slučaj »Rogač« kada su 2015. godine Općinsko vijeće i načelnik donijeli odluku o projektu sadnje na predjelu Sasavac iznad Bibinja.
– Upravo zbog takvih scenarija bili smo protiv prenamjene prostora, dok sve informacije ne budu dostupne i provjerljive. Predsjednik Vijeća Ivan Šimunić nije udovoljio našem zahtjevu te je točku dao na glasovanje, a oporba i dio vladajuće većine bili su protiv, te Odluka o prenamjeni prostora nije dobila suglasnost Vijeća, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje petero vijećnika Nezavisne liste »Bibinje isprid svih« Vice Fuzul, Marin Sikirić, Marija Ostrogonac, Eugen Sikirić, Marin Bralić
Bibinjska oporba nastavlja s dezinformacijama
U svojem priopćenju Ivan Šimunić i Bruno Bugarija navode kako je bibinjska oporba iznijela niz netočnih tvrdnji.
– Naveli su kako su oni glasovali protiv tzv. prenamjene prostora (u stvari odluka o pokretanju izmjena prostornog plana). Ova tvrdnja je netočna jer je samo jedan glas bio protiv. Tako da nitko od oporbe nije bio protiv. Naveli su kako su tražili transparentnost, a nisu naveli da su na sjednici dobili relevantne informacije i nakon toga rekli kako sad razumiju o čemu se radi, ali da ne vjeruju da je to tako kako im je pojašnjeno na sjednici, naglašavaju Šimunić i Bugarija dodajući kako Prijedlog nije sadržavao prenamjenu šumskog područja u poslovnu zonu, već obrnuto – izmještanje poslovne zone sa šumskog područja na područje koje nije šuma u naravi.
– Naime, donošenjem odluke o pokretanju izmjena prostornog plana stvorit će se pretpostavka da Općina Bibinje dobije u vlasništvo 120 ha državnog zemljišta na kojoj zainteresirani investitor želi postaviti solarne panele za proizvodnju struje. Potom to donosi direktnu korist općinskom proračunu. Autor (ili autori) priopćenja su paušalni, neinformirani, izvode krive zaključke i kontinuirano pristrano nanose štetu objektivnom informiranju javnosti, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Vijeća Ivan Šimunić i načelnik Bruno Bugarija.