Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MEĐUNARODNI DAN ŽENA Ako ne zahtijevamo promjene nećemo ih ni dočekati!

08.03.2020. 16:00


»Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj! Žena, majka, radnica«, »Ni države ni boga blizu jajnika moga«, »Svoga tijela gospodarica«, »Marš iz moje vagine«, »On faca ona štraca«, »Moje tijelo se neće za vas predati«, »Dan žena je povijesni dan borbe i otpora«, »Bori se ko žensko«. Ove i transparente s drugim natpisima nosilo je 70-ak sudionica i sudionika Marša žena koji je u nedjelju poslijepodne organizirao Klub studenata sociologije Antifjaka u povodu Međunarodnog dana žena.
Sudionici su se okupili na Trgu pet bunara da bi potom noseći transparente hodali preko rive do Morskih orgulja, uz crkvu Gospe od zdravlja pa Kalelargom do Narodnog trga. Osim jedne od organizatorica skupa, Marije Jerončić iz KSS Antifjaka, na Trgu su govorile Marina Marić, Kristina Čačić, Carla Leščević i Rea Grgantov. Njihovi govori u kojima su tražile prava za žene i prozivale institucije bili su, kao što je postalo već uobičajeno s prosvjednim skupovima u organizaciji Antifjake, prekidani zviždanjem iz zviždaljki.
Prava postoje samo na papiru
– Međunarodni dan žena je jedan dan u godini rezerviran u kalendaru da odamo počast ženama koje su se dugo godina borile da imamo osnovna prava, kao što su pravo glasa i pravo na obrazovanje. Međutim, prava koja su izborena su danas često postoje samo na papiru, kaže Jerončić dodajući kako ovim prosvjedom žele upozoriti da su radnice i dalje diskriminirane na tržištu rada.
– I dalje najčešće rade na ugovorima na određeno, zbog uzimanja bolovanja radi djece i rodiljnog dopusta imaju manje plaće i kasnije manje mirovine. Majke njegovateljice imaju još manja prava i gurnute su u potpunosti na marginu. Postoji i neplaćeni kućanski rad i sva ta uloga koju obavljaju žene, a koja ima emocionalne i fizičke posljedice. Htjele bi ponovno upozoriti na brojne slučajeve nasilja svih vrsta, od seksualnog, fizičkog, emocionalnog i psihičkog s čime se žene svakodnevno suočavaju, tako da razlog za borbu itekako još postoji, ističe jedna od organizatorica marša dodajući kako skupom potvrđuju da se mogu okupiti i reći da su tu, da zahtijevaju promjene i da javni prostor pripada njima.
Javni prostor pripada i ženama
– Ovom prigodom upućujemo nekoliko zahtjeva od kojih je jedan da majke njegovateljice dobivaju plaću, a ne mizernu socijalnu naknadu od 2.500 kuna. Zahtijevamo i provedbu sustavnih kontrola radnih uvjeta i prava radnica, kao i rodno osviješteni proračun Zadarske županije kako se, primjerice, ovakve situacije s ginekološkom skrbi ne bi događale. Tražimo obiteljske politike koje će poticati ravnopravno roditeljstvo i demografske promjene koje idu na korist žena, kaže Jerončić, koja je podsjetila na više raznih prosvjeda u vezi prava žena koji se se dogodili u Zadru zadnjih nekoliko godina. Radi se o više prosvjeda u vezi slučaja Daruvarac, potom prosvjed Pravda za djevojčice i nedavni prosvjed zbog nedostatka ginekološke skrbi.
– Upravo kroz takve pritiske u Zadru i u Hrvatskoj došlo je do izmjena nekih zakona, primjerice da silovanje više nije izjednačeno sa seksualnim odnosom bez pristanka, podsjetila je članica Antifjake dodajući kako promjene dolaze polako, ali ako ih oni ne zahtijevaju, neće ih se nikada ni dočekati.
Alarmatno nereagiranje na problem
– Moram reći kako je alarmantno da se po pitanju ginekološke skrbi nije na županijskoj i razini grada Zadra reagiralo na odgovarajući način. Dovedeni su nova ginekologinja, ginekolog i pedijatar, ali to neće promijeniti sve veću privatizaciju zdravstva koja se već godinama događa. Po pitanju raspisivanja novih specijalizacija za ginekologa i pedijatra nema pomaka. S druge strane Antifjaka je prikupila svjedočanstva 94 žene sa zadarskog područja u vezi ginekološke skrbi te nećemo pustiti da ta svjedočanstva tek tako prođu, već ćemo napraviti jedno istraživanje te ćemo sigurno tu temu ponovno staviti u fokus, najavljuje Marija Jerončić.