Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Butić: Žene i dalje manje prisutne na rukovodećim pozicijama

08.03.2021. 10:30


Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Iako tema o ravnopravnosti spolova s godinama postaje važnija i glasnija, žene su još uvijek u slabijem položaju. I dalje je prisutan veliki rodni jaz u plaćama, digitalnom obrazovanju, usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza te na pozicijama moći. U povodu Dana žena razgovarali smo s Milom Butić, predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije.


Koraci nisu dovoljno veliki
– Neosporna je činjenica da rasprave na ovu temu upućuju na važnost promišljanja o položaju žene u suvremenom društvu. U protivnom, ne bi zauzimala tako važno mjesto u komunikaciji od najnižih do najviših društvenih razina, ističe Butić i dodaje kako neravnopravnost spolova možemo pratiti u nekoliko slojeva; položaj žene u obitelji, položaj na radnom mjestu, na rukovodećim i političkim funkcijama.
Butić se osvrnula i na statistike koje kažu da su na važnim rukovodećim mjesta uglavnom muškarci, a kad obavljaju čak i iste poslovne zadatke, muškarci imaju veće plaće.
– Ni Zadarska županija nije imuna na ovaj problem. Od pozicije gradonačelnika do nekih državnih tvrtki, žene su prisutne u daleko manjem broju. Premda se ide u smjeru uravnoteženja po spolnoj ravnopravnosti, koraci nisu dovoljno veliki da bismo mogli biti zadovoljni, kaže Butić osvrnuvši se i na trenutačno stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa koja je ostavila traga i na položaj žena u društvu te su se neki segmenti i pogoršali, od gubitka poslova do povećanja obiteljskog nasilja.
– Pandemija uzrokovana covidom-19 otežala je položaj žena. Lakše dobivaju otkaze, a obiteljsko nasilje je u porastu, o čemu svjedoči i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Kako bi se poboljšao položaj žene u društvu, važno je pozitivno ozračje u obitelji s naglaskom na odgoj da se nikoga i nitko ne smije diskriminirati zbog spola, a osim obiteljskog okruženja važan je i odgoj od najranije dobi, od vrtića preko svih sljedećih odgojno-obrazovnih institucija, naglašava Butić.


Najbrojnije na prvoj crti u obrani zdravlja
Uoči obilježavanja Dana žena Europski parlament organizirao je virtualni seminar pod nazivom »Žensko predvodništvo u borbi protiv covida-19« čiji je fokus, osim na znanstvenicama u borbi protiv virusa, bio i na novonastalom socio-ekonomskom položaju žena u zajednici, a Mila Butić osvrnula se i na tu situaciju.
– U ovo vrijeme, kad smo ograničeni u kretanju i izravnim kontaktima, kad zaraza opterećuje naš zdravstveni sustav, žene su, od pomoćnog osoblja, preko sestara do njegovateljica, najbrojnije na prvoj crti u obrani zdravlja i dostojanstva osoba u bolesti. Radnice u trgovinama i na šalterima pokazale su da znaju podnijeti i najodgovornije terete, ističe Butić.
S obzirom na to da nije dopušteno druženje većeg broja osoba, a pridržavajući se epidemioloških mjera, ove godine neće biti druženja koje je bilo praksa do sada, tako su neke zemlje, kao što je to Španjolska, već zabranile okupljanja povodom Dana žena a i, kako doznajemo, zadarski SDP preskočit će tradicionalnu podjelu karanfila.